Logo-ResipiKita
Susu Formula Terbaik Untuk Bayi

12 Jenama Susu Formula Terbaik 2024 (Untuk Bayi - 7 Tahun)

Susu Ibu adalah susu yang paling terbaik bagi setiap bayi. Memilih susu formula atau jenama susu bayi untuk si kecil bukanlah perkara main-main, ya. Ia memerlukan penelitian dan pertimbangan yang mendalam supaya anak kita dapat tumbuh dengan sihat dan ceria. Kami kongsikan beberapa tips yang boleh membantu para ibu bapa dalam memilih susu formula yang terbaik untuk anak tersayang.

Tips Pemilihan Susu Formula Terbaik Untuk Anak Anda

Ini antara 7 tips dan cara pilih susu formula untuk bayi sehingga anak berumur 7 tahun secara ringkas,

1. Rujuk Pakar Kesihatan

Pertama sekali, jangan skip langkah ini. Berbincanglah dengan doktor pakar pediatrik tentang keperluan anak anda. Mereka ni lebih arif dan mereka lah yang boleh bagi kita panduan tailored khas untuk anak kita, termasuklah kalau ada alergi ke, perlu diet khas ke, atau ada isu kesihatan tertentu.

2. Pilih Jenis Susu Formula yang Sesuai

  • Susu Formula Berasaskan Haiwan: Antara susu lembu atau susu kambing.Ā Ini pilihan umum sebab kebanyakan bayi okay je dengan susu jenis ni. Ia direka khas untuk dekat-dekat macam susu ibu.
  • Susu Formula Berasaskan Soya: Untuk si kecil yang tak boleh jalan dengan laktosa atau alah dengan protein susu lembu, susu soya ni boleh jadi penyelamat. Tapi, pastikan doktor green light dulu, ya.
  • Susu Formula Khusus: Ada juga susu formula yang direka khas untuk bayi dengan keadaan tertentu macam alahan atau refluks asid. Ini kena guna bawah pengawasan doktor, jangan main beli je.

3. Pertimbangkan Usia Bayi dan Keperluan Nutrisi

Susu formula ada pelbagai jenis mengikut peringkat usia bayi, dari newborn sampai toddler. Pilih yang betul-betul match dengan usia anak anda supaya nutrisi dia cukup sempurna.

4. Periksa Bahan & Kandungan Nutrisi

Bila tengok label, pastikan bahan utama ada protein (whey dan casein), lemak, karbohidrat, serta vitamin dan mineral. Elakkan yang ada perisa atau pengawet tambahan sebab kita nak yang terbaik untuk anak, kan? Pastikan susu formula yang dipilih mengandungi zat besi, kalsium, dan vitamin D. Nutrien-nutrien ini penting giler untuk memastikan anak kita membesar dengan sihat dan kuat.

5. Pilih Jenama yang Dikenali

Pilih jenama yang sudah terkenal dan dipercayai. Biasanya, jenama-jenama susu formula terbaik ini ada kawalan kualiti yang ketat dan memastikan produk mereka selamat untuk digunakan.

6. Peka dengan Reaksi Bayi Anda

Lepas mula bagi anak minum susu formula, perhatikan kalau ada reaksi tak elok macam masalah pencernaan atau alergi. Kalau ada apa-apa yang tak kena, terus jumpa doktor.

7. Ikut Panduan Penyediaan & Penyimpanan

Pastikan anda ikut semua langkah penyediaan dan penyimpanan susu formula dengan betul. Ini penting untuk memastikan kesihatan dan keselamatan anak kita.

Dengan mengikuti tips-tips ini, insya-Allah kita boleh buat pilihan yang terbaik untuk anak kita. Ingat, setiap anak unik, jadi apa yang sesuai untuk satu anak mungkin tak sesuai untuk yang lain. Jadi, jangan lupa untuk selalu berbincang dengan doktor pakar untuk mendapatkan panduan yang paling sesuai untuk anak anda. Semoga berjaya, ya!

Kandungan Artikel

Kongsi artikel ini :

Senarai Susu Formula Terbaik

Susu Formula Terbaik di Malaysia 2024

Recommended
1
Susu Formula terbaik untuk masalah pertumbuhan anak
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Nak cari susu formula yang berkhasiat untuk pertumbuhan si kecil? Wyeth Ascenda Catch-Up Growth Formula Milk boleh jadi jawapan kepada masalah anda. Specially formulated untuk anak yang nak ‘catch-up’ dengan pertumbuhan, susu ni sesuai untuk yang umur 1-7 tahun – tak kira la kalau dia jenis picky eater ke, atau growth dia slow sikit. Ada campuran nutrien yang lengkap dan balance, dengan tinggi protein dan 1kcal/1ml tenaga, memang power! Apa yang bestnya lagi pasal Wyeth Ascenda ni, ia dah cukupi 100% keperluan harian zat besi dan zink yang diperlukan. Ianya juga bebas dari sukrose tau, jadi diet si manja tu tetap sihat. Dan bukan setakat itu, susu ni kaya dengan Calcium, Vitamin D, K dan Protein – semua yang penting untuk memastikan pertumbuhan anak anda berjalan lancar. Dengan kelebihan tambahan Sphingomyelin dan DHA – dua bahan yang super penting untuk perkembangan otak dan mata, korang boleh yakin yang anak korang akan dapat segala yang dia perlukan untuk membesar kuat dan cerdas. Pilih ASCENDA Catch-Up Growth Formula Milk, dan berikan anak anda peluang untuk tumbuh lebih sihat dan kuat!

Baca review
Recommended
2
Susu Formula untuk anak 1-3 tahun
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Kita semua mesti nak yang terbaik untuk perkembangan anak-anak kita, betul tak? Enfagrow A+ MindPro Step 3 ni khas untuk perkembangan anak kesayangan anda! Dengan formulasi yang hebat dan bahan-bahan pilihan, susu formula ni memang membantu dalam pembelajaran dan pertumbuhan anak-anak. Kami yakin ibu-ibu semua mesti nak lebih daripada susu biasa, dan Enfagrow A+ MindPro ni memang tepat dengan apa yang anda cari. Enfagrow A+ MindPro ada MFGM Pro dan 60% lebih tinggi DHA, yang memang disyorkan oleh pakar global. Kajian saintifik juga tunjuk bahawa DHA dan MFGM boleh kurangkan hari sakit anak dan gandakan kebaikan sambungan sel-sel otak. Tambahan pula, dengan 2ā€™-FL, anak anda dapat kelebihan dalam kognisi dan kesihatan usus yang baik ā€“ semua ni penting untuk imuniti yang kuat! Ia juga diperkayakan dengan FOS, yang membantu jaga persekitaran usus yang sihat. Yang bestnya, susu ini memang tiada gula tambahan, jadi tak perlu risau pasal pemberian gula berlebihan pada anak-anak. Untuk anak kesayangan yang dalam fasa pertumbuhan emas, Enfagrow A+ MindPro Step 3 ni adalah pilihan yang bijak untuk membantu mereka berkembang dengan baik dalam aspek IQ, EQ dan kesihatan. Enfagrow A+ MindPro – susu untuk anak 1 tahun hingga 3 tahun pilihan ibu-ibu di Malaysia.

Baca review
Best Selling
3
Susu Formula lactose free untuk bayi
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Mencari susu formula terbaik untuk anak anda yang tak boleh berpisah dengan keperluan nutrisi tapi ada halangan dengan laktosa? Jangan risau, Similac Lactose Free ni jawapannya. Reka bentuk khas untuk bayi dari kelahiran hingga 12 bulan, susu ni memang lengkap dengan segala yang anak anda perlukan – bebas laktosa tu memang bonus! Susu ni dibangunkan bagi membantu dengan isu perut sensitif. Tiada lagi masalah kolik atau sembelit yang selalu jadi musuh ibu bapa baru. Ianya juga diperkaya dengan DHA dan AA, nutrien penting yang akan menggalakkan perkembangan otak dan mata anak anda yang cepat membesar tu. Kandungan Lutein dalam Similac ni pula baik untuk melindungi mata, manakala Vitamin E sebagai antioksidan kuat. Jangan lupa, produk ni hypoallergenic, maknanya kemungkinan timbulkan alergi tu rendah. Similac ni juga telah disahkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, maknanya anda boleh lapang dada guna tanpa was-was. Peringkat bayi, dari lahir sampai enam bulan, jaga pemakanan dengan Similac Lactose Free dan lihat si kecil tumbuh dengan gembira dan sihat!

Baca review
Recommended
4
Susu Formula Kambing Australia
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Para ibu tahu betapa pentingnya pemilihan susu formula yang tepat untuk memastikan si kecil dapat tumbuh dan berkembang dengan baik. Produk dari jenama Bubs ni memang popular untuk bayi-bayi dengan perut sensitif. Susu kambing segar digunakan dalam formula ni, ditambah lagi dengan prebiotic GOS, DHA, dan ARA yang semua tu dapat membantu pencernaan dan juga meningkatkan kapasiti perkembangan otak dan penglihatan anak. Yang seronoknya, susu ni datang dari kambing-kambing yang diberi makan baik di Australia. Maknanya, susu yang dihasilkan ini berkualiti dan terjaga. Formula susu Bubs ni juga dijamin bebas dari GMO, pewarna dan perasa sintetik, dan pengawet. Ini semua untuk memastikan anak kita mendapat yang terbaik. Nak cari alternatif susu formula lain? BubsĀ® Advanced Plus+ Goat Infant Formula Stage 1 (800g) adalah pilihan yang patut dipertimbangkan. Bukan hanya asli dan dipercayai, tapi ia juga lembut untuk perut kecil si manja. Pakai susu ni, bayi kita tentu akan rasa selesa dan membesar dengan sihat. Setiap sen yang kita belanja untuk susu ni memang berbaloi.

Baca review
Best Selling
5
Susu Formula Bayi - Susu Kambing
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Si kacak dan si comel di rumah masih merengek-rengek? Susah hati cari susu formula yang sesuai? Boleh cuba KARIHOME STEP 1 Goat Milk Infant Formula Susu Kambing ni. Produk keluaran New Zealand ni memang patut jadi pilihan hati para ibu bapa yang mementingkan nutrisi berharga untuk si manja. Susu kambing KARIHOME ni dirumus khas ikut garis panduan Codex International Guideline yang ketat. Susu Kambing KARIHOME ini datang dengan reka bentuk formula terbaharu tanpa penambahan gula dan tiada kandungan minyak sawit. Dengan adanya SN-2 Palmitat, sistem imun si kecil tu makin bertambah kuat. Dan jangan risau pasal pencernaan anak anda, formulanya bantu mereka selesa beraktiviti tanpa rasa tak sedap perut. Kalau anak anda selalu hadap masalah sembelit, susu KARIHOME ni boleh tolong perbaiki kesihatan usus untuk ‘happy belly’ yang sihat. Karihome ni juga bukan setakat mengutamakan keselesaan je tau, tapi juga keselamatan. Dah diluluskan oleh KKM dan buat ibu-ibu yang nak pastikan semuanya halal, susu ni memang bertaraf halal. Dengan 300% lebih DHA & AA, kesihatan otak si kecil pun terjaga, memang sesuai untuk mereka yang dalam fase pertumbuhan ni. Ibu-ibu yang mencari susu kambing untuk bayi yang bagus tu bolehlah cuba KARIHOME susu kambing ni. InsyaAllah anak suka!

Baca review
Best Selling
6
Susu Formula terbaik 0% sukrosa
4.5 / 5
4.5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Nak pastikan si manja dapat apa yang terbaik untuk tumbesaran dia? Mungkin Aptagro Step 3 Growing Up Milk Formula ni pilihan yang sesuai untuk anak anda. Rekaan khas untuk anak anda yang berumur antara 1 hingga 3 tahun, formula ini penuh dengan bahan yang memang champion untuk pembesaran. Pertama sekali, ia ada 1 Bilion Probiotik^ dari 100g serbuk susu, tu yang buat sistem pencernaan mereka menjadi lancar dan sihat. Juga, dengan campuran Prebiotik yang unik, ia bantu keseimbangan flora usus anak kita tu. Susu Aptagro Step 3 ni disahkan oleh MOH dan dianggap sebagai susu toddler jenama Aptagro yang terbaik sebab ada kandungan DHA yang tinggi – nutrisi lengkap untuk perkembangan otak dan mata si kecil. Teknologi dia buatkan susu ni senang di hadam, so takde la risau pasal masalah pencernaan. Jadi, kalau cari susu yang boleh bagi sokongan power untuk si manja membesar dengan sihat, Aptagro Step 3 Growing Up Milk Formula ni boleh jadi pilihan ibu bapa yang bijak. Barulah anak kita membesar cergas, bijak dan sihat, kan?

Baca review
Best Selling
7
Susu formula bayi 0-12 bulan
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Ringkasnya, Enfalac Baby Gentlease adalah santapan penuh nutrisi yang dirancang dengan teliti untuk menyediakan bayi anda dengan makanan yang sesuai dari hari pertama sehingga umur 12 bulan. Formula ini bukan sahaja lembut pada perut bayi yang sensitif tetapi juga menyokong tumbesaran sihat dan perkembangan kognitif. Dengan protein yang dimudahkan penghadaman melalui teknologi hidrolisis, ia membantu mengurangkan kembung dan rasa tidak selesa bayi dalam masa 24 jam. Tambahan pula, dengan DHA dan ARA yang menjadi blok pembina otak, serta kebaikan zat besi dan zink, bayi anda akan mendapat asas yang kuat untuk perkembangan fizikal dan mental. Bukan itu sahaja, masuk baru ke dalam keluarga Enfalac, ia kini mengandungi MFGM ā€“ sejenis konsentrat protein whey yang kaya dengan Membran Globul Lemak Susu, serta sumber fosfolipid dan sphingomyelin yang penting bagi pertumbuhan otak. Yang jelas, ini bukan sekadar susu formula biasa, tetapi satu pilihan bijak bagi para ibubapa yang mahu yang terbaik buat permata hati. Dan yang penting, ia halal dan harga yang berpatutan, jadi kau tak perlu risau pasal bajet. Enfalac Baby Gentlease, memang pilihan tepat untuk si kecil dan poket anda!

Baca review
Best Selling
8
Susu Formula terbaik 0% sukrosa
4.5 / 5
4.5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

S-26 GOLDĀ® PROGRESSĀ® memang salah satu pilihan susu formula terbaik untuk permulaan hidup si kecil yang ceria. Formula susu ni direka khas untuk memastikan perkembangan otak anak kita supaya diorang boleh Pikir Cepat, Belajar Cepat. Bukan setakat itu, kita nak pastikan anak kita ni membesar dengan sihat, jadi dengan adanya 2ā€™-FL dalam susu ni, sistem imun si kecil akan dipertingkatkan! Yang bestnya, S-26 GOLDĀ® PROGRESSĀ® ni tak mengandungi sukrosa langsung. Maknanya, you tak perlu risau pasal gula tambahan yang tak perlu. Lagi satu, dengan oligofruktosa yang ada, usus si kecil akan sentiasa dalam keadaan baik dan menggembirakan. Betul, kita semua nak yang terbaik untuk anak-anak, dan susu ni menawarkan kombinasi bahan-bahan yang berkualiti dengan sains yang telah terbukti. Dan oh ya, S-26 ni dah disahkan oleh KKM dan sesuai untuk anak yang berusia 1-3 tahun. Jadi, kalau you semua ada anak kecil dan tengah cari susu formula yang 0% Sukrosa, boleh cuba S-26 GOLDĀ® PROGRESSĀ® ni, okay?

Baca review
9
Susu untuk anak 1-3 tahun
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Friso Gold Step 3 – susu formula ni datang dengan jaminan susu formula dari Belanda, menjanjikan yang asli dan natural untuk anak-anak kita yang berumur 1 hingga 3 tahun. Dengan teknologi canggih LocNutri, susu ini dihasilkan supaya mudah di cerna. Tak ada tambahan gula sukrosa atau perasa buatan tau ā€“ pure semulajadi! Lagi best, susu ini dilengkapi dengan 2′-FL, unsur penting dalam susu ibu yang bantu boost sistem imun anak kita. Kita cakap pasal nutrien penting kan, Friso Gold 3 ni kaya dengan DHA, AA, serta Omega 3 & 6 yang bagus untuk otak dan mata. Jangan lupa kalsium dan protein ā€“ semua tu penting untuk tulang dan otot yang kuat. Plus, vitamin dan mineral yang lengkap, GOS, nucleotide, dan bifido lactis. Macam-macam ada! Dah tahu semuanya semulajadi dan berkhasiat, pastinya Halal dan sesuai untuk si kecil kita. Friso Gold 3 ni bukan sahaja bagus untuk pertumbuhan, tapi juga membuatkan kita ibu bapa, lega dan senang hati. Pilih yang terjamin, pilih Friso Gold Step 3 untuk jaminan awal kehidupan yang sihat!

Baca review
Best Selling
10
Susu formula yang lembut untuk perut bayi
4.8 / 5
4.8/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Nak cari susu formula yang best untuk si kecil yang ada masalah dengan laktose? Cubalah Similac Total Comfort. Susu ni bukan sahaja bagus untuk buat perut baby rasa selesa, tapi juga penuh dengan nutrien yang dia perlukan untuk membesar dengan sihat dan pintar. Similac Total Comfort mengandungi protein separa cerna dan campuran minyak sayuran yang memudahkan pencernaan dan penyerapan, jadi baby takkan rasa tak selesa lepas minum susu. Susu ni juga ada DHA dan AA yang penting untuk perkembangan otak, lutein untuk mata yang tajam, dan vitamin E untuk kulit yang sihat. Juga ada prebiotik dan nukleotid yang membantu boost sistem imun untuk baby yang lebih kuat dan jarang sakit. Tahap laktose yang rendah pada Similac Total Comfort mengurangkan risiko masalah pencernaan seperti kembung, cirit-birit, dan bayi yang suka merengek tanpa henti.Ā Dan yang best lagi, susu ni diimport terus dari Ireland – maknanya, kualiti memang tiptop! Ini bukan sahaja bagi buah hati anda keselesaan maksima, tapi juga kasih sayang penuh melalui nutrisi yang terbaik. Halal lagi, mak ayah boleh bagi dengan hati yang tenang.

Baca review
Best Selling
11
Susu formula bayi untuk usus yang sihat
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Nak bagi yang terbaik untuk si manja? Jom cuba Mamil Step 3 Growing Up Milk Formula. Produk ni bukan setakat sedap, tapi penuh dengan nutrisi yang diperlukan untuk pertumbuhan si kecil. Yang best, formula ni ada campuran prebiotik GOS/lcFOS yang unik untuk bantu sistem pencernaan anak anda. Ianya juga menjadi pilihan ibu-ibu sebagai susu formula untuk bayi sembelit. No more sembelit-sembelit, perut mereka pun jadi lebih sihat. Untuk otak cergas dan tumbesaran yang optimal, Mamil Step 3 ni menyumbang 96mg DHA setiap hidangan. Memang power lah! Anak-anak jadi lebih kreatif dan bertenaga, pandai main puzzle ke, mengira ke, semua jadi smooth je. Dan korang tahu tak, susu ni takde sukrosa. Iya, takde gula tambahan. So, tak perlu risau pasal masalah gula berlebih atau berat badan anak. Memang pilihan bijak untuk si manja anda! Ngam sangat untuk anak umur 1 ke 3 tahun, susu ni bantu kanak-kanak membesar dengan sihat dan kuat. Kalau tengok anak-anak membesar dengan sihat, senang hati ibu bapa kan?

Baca review
Recommended
12
Susu bayi pra-matang
4.5 / 5
4.5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Penjagaan bayi pramatang memang satu cabaran yang besar, terutamanya dalam pemilihan susu formula yang tepat dan berkhasiat. Nestle Pre Nan Preterm Stage 1 (400g) dirumus khas untuk memenuhi keperluan bayi yang lahir sebelum waktunya dan memerlukan sokongan nutrisi yang tinggi untuk pertumbuhan sihat. Susu formula untuk bayi pra-matang ini mengandungi nutrien penting yang diperlukan untuk pertumbuhan bayi pramatang sehingga mereka mencapai berat 4 kilogram. Selain itu, Nestle Pre Nan Preterm Stage 1 mempunyai kandungan DHA dan ARA yang membantu dalam perkembangan otak dan mata, memberikan asas yang baik untuk pertumbuhan anak anda pada tahun-tahun awal kehidupan. Di samping itu, ia juga mengandungi tenaga dan protein yang sesuai untuk membantu anak anda membesar dengan sihat dan kuat. Produk ini mudah didapati di Shopee, jadi tak perlu pening kepala nak cari susu khas untuk si kecil yang pramatang lagi. Namun, perlu diingatkan bahawa susu ini tidak sesuai untuk bayi yang mengalami alahan protein susu lembu, intoleransi laktosa, galaktosemia atau masalah penyerapan glukosa-galaktosa. Pastikan anda berbincang dengan pakar kesihatan sebelum memulakan makanan tambahan untuk anak anda. Dengan Nestle Pre Nan Preterm Stage 1, anda boleh lebih yakin dalam menjamin nutrien lengkap untuk si kecil yang istimewa ini.

Baca review

Soalan Lazim

Semestinya tidak! Terdapat pelbagai jenis susu formula yang direka khas untuk memenuhi keperluan yang berbe bayi dengan alahan atau keperluan diet yang diperlukan, dan banyak lagi. Penting untuk memilih formula yang sesuai dengan keperluan kesihatan dan perkembangan bayi anda.
Sebaiknya, bayi diberi susu ibu secara eksklusif selama enam bulan pertama kehidupan mereka. Selepas itu, susu formula boleh diperkenalkan secara beransur-ansur bersama makanan pepejal lain, tetapi adalah penting untuk berunding dengan doktor atau pakar kesihatan sebelum membuat perubahan.
Antara tanda-tanda bahawa bayi mungkin tidak sesuai dengan susu formula termasuk masalah pencernaan seperti kembung atau cirit-birit, ruam kulit, atau kesulitan tidur. Jika anda mengesan sebarang gejala ini, adalah penting untuk berbincang dengan doktor secepat mungkin. Anda perlu ingat bahawa setiap bayi adalah berbeza, dan apa yang sesuai untuk bayi anda mungkin tidak sesuai untuk yang lain.

Kongsi artikel ini :

Review Panas!
Resepi Popular