Logo-ResipiKita
Mesin Stand Mixer Terbaik

Top 14 Stand Mixer Terbaik 2024 (Untuk Rumah & Heavy Duty)

Stand Mixer (Mixer berdiri ataupun mesin pengadun tepung) adalah salah satu peralatan dapur yang penting untuk memudahkan kerja-kerja pembancuhan, terutamanya bagi pembuat roti dan pembuat kek. Dengan adanya mixer dapur pelbagai fungsi ini, ia menjadi alat bancuhan yang serba boleh dan memudahkan proses penyediaan makanan seperti resepi kek, roti dan pastri yang memerlukan anda membuat campuran adunan.

Stand Mixer atau mesin pengadun ini juga biasanya hadir dengan pelbagai fungsi serta aksesori tambahan yang boleh digunakan untuk menguli adunan roti, mengacau adunan kek, dan sebagainya. Di Malaysia, terdapat pelbagai pilihan mesin pengadun tepung terbaik untuk kegunaan rumah dengan harga berpatutan. Selain itu, kini telah banyak mesin pengadun tepung yang mudah dibersihkan, menjadikannya pilihan ideal untuk dapur moden. Memiliki stand mixer berkualiti tinggi bukan sahaja menjimatkan masa, tetapi juga memastikan hasil bancuhan lebih konsisten dan sempurna.

Kelebihan Stand Mixer berbanding Hand Mixer

Terdapat beberapa kelebihan utama menggunakan Stand Mixer (mixer berdiri) berbanding Hand Mixer (mixer tangan) biasa:

  1. Kuasa dan Prestasi Tinggi: Mesin pengadun tepung jenis berdiri ini biasanya dilengkapi dengan motor yang lebih berkuasa, membolehkan anda mencampur adunan yang lebih tebal dan berat dengan mudah.
  2. Kecekapan dan Kebolehgunaan: Mangkuk yang besar dan stabil membolehkan anda mencampur kuantiti yang lebih banyak pada satu masa, menjimatkan masa dan tenaga.
  3. Pelbagai Fungsi: Selain fungsi asas mencampur, mixer berdiri juga boleh digunakan untuk menguli adunan roti, mengacau adunan kek, dan pelbagai lagi.
  4. Rekabentuk Ergonomik: Reka bentuk mixer berdiri yang stabil dan mudah digunakan mengurangkan kepenatan semasa menggunakannya.
Kandungan Artikel

Panduan Memilih Stand Mixer Terbaik

Sebelum membuat keputusan untuk membeli Stand Mixer (mixer berdiri), terdapat beberapa faktor penting yang perlu dipertimbangkan:

  1. Saiz dan Kapasiti Mangkuk: Pastikan saiz mangkuk mencukupi untuk kuantiti adunan yang anda perlukan, sama ada untuk kegunaan harian atau acara istimewa.
  2. Kuasa Motor: Mixer dengan kuasa motor yang lebih tinggi (800W ke atas) akan dapat mengendalikan adunan yang lebih tebal dengan lebih berkesan.
  3. Aksesori dan Kelengkapan: Pastikan mixer dilengkapi dengan pelbagai alat tambahan yang berguna seperti pengadun wayar, penguli, dan sebagainya.
  4. Jaminan dan Waranti: Semak tempoh jaminan dan waranti yang ditawarkan untuk memastikan pembelian anda terlindung. Lagi bagus beli yang ada jaminan kualiti oleh SIRIM.
  5. Rekabentuk dan Kebolehgunaan: Pilih mixer dengan reka bentuk yang ergonomik dan mudah digunakan untuk mengurangkan kepenatan.

Kongsi artikel ini :

Senarai Jenama Stand Mixer Terbaik

Jenama Stand Mixer Terbaik di Malaysia 2024

Recommended
1
Stand Mixer Terbaik
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

KitchenAid Artisan Tilt-Head Stand Mixer 5KSM125 (4.8L) ni memang best gila untuk korang yang suka baking atau masak-masak kat rumah. Dengan warna Empire Red yang striking, mixer ni bukan je cantik tapi juga sangat praktikal. Reka bentuk kepala boleh condong dia memudahkan korang nak tambah bahan-bahan masa tengah mengadun. Kepala mixer ni boleh dikunci masa operasi untuk pastikan ia stabil dan efisien. Dengan 10 kelajuan, korang boleh buat macam-macam dari mengadun perlahan sampai whip laju. Teknologi aksi pencampuran planetari 59-point dia memastikan semua bahan tercampur dengan sempurna. Mangkuk keluli tahan karat 4.8L dia cukup besar untuk korang buat adunan biskut sampai 9 dozen atau 4.5 roti dalam satu masa. Selain tu, mixer dari jenama KitchenAid ni datang dengan 4 aksesori yang boleh tukar-tukar ikut keperluan. Korang juga boleh tambah pelbagai attachment lain yang dijual berasingan. Motor AC direct drive dia memastikan tiada kehilangan kuasa antara motor dan aksesori, jadi korang boleh buat adunan kecil atau besar tanpa masalah. Dibuat dari bahan die-cast zinc, mixer ni memang kukuh dan tahan lama. Dengan wattage 300W, voltage 220-240V, dan frekuensi 50/60Hz, ia sesuai untuk kegunaan di Malaysia. Ketinggian kepala bila diangkat adalah 45cm dan panjang kord 145.4cm, jadi korang tak perlu risau pasal ruang di dapur. Dengan semua kelebihan ni, tak hairanlah KitchenAid Artisan Tilt-Head Stand Mixer ni diiktiraf sebagai jenama mixer nombor satu di dunia dan antara stand mixer heavy-duty pilihan ramai. Memang berbaloi untuk korang yang nak upgrade dapur dan buat baking dengan lebih mudah dan seronok!

Baca review
Best Selling
2
2-in-1 Home Mixer
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Samu Giken 2-in-1 Tatsumaki Stand Mixer/Hand Mixer SM300SV (3L) ni memang power untuk korang yang suka baking atau memasak kat rumah sebab dia mixer jenis 2-in-1. Dengan 5 tahap kelajuan boleh laras, korang boleh sesuaikan kelajuan ikut jenis adunan atau bahan yang korang nak buat. Kalau nak buat adunan ringan macam whipping cream atau telur putih, guna kelajuan rendah (1-2). Untuk adunan yang lebih pekat macam kek atau sos, guna kelajuan tinggi (4-5). Tapi ingat, kalau guna kelajuan tinggi, jangan lebih dari satu minit untuk elak motor panas. Mixer ni boleh digunakan sebagai stand mixer atau hand mixer, jadi memang fleksibelย  dan versatile gila. Kalau korang nak buat adunan besar, letak je mixer ni kat stand dia dengan mangkuk keluli tahan karat 3L yang disediakan. Kalau nak buat adunan kecil atau cepat, cabut je dari stand dan guna sebagai hand mixer. Aksesori yang datang sekali dengan mixer ni termasuk 2 beater dan 2 dough hooks, jadi korang boleh buat pelbagai jenis adunan dari dough roti sampai ke adunan kek. Dengan kuasa 500W dan bahan ABS yang tahan lasak, mixer ni memang tahan lama. Berat bersih dia 2.8kg, jadi senang nak alih-alih kalau perlu. Korang tak perlu risau pasal keselamatan sebab produk ni dah dapat pengiktirafan SIRIM dan Suruhanjaya Tenaga. Tambahan lagi, ada jaminan 2 tahun untuk cover defect pembuatan dan 2 minggu untuk bahagian yang mudah haus. Pakej yang korang akan dapat termasuk mesin mixer, stand mixer, 2 beater, 2 dough hooks, mangkuk keluli tahan karat 3L, manual pengguna, dan plug 3 pin tempatan. Jadi, kalau korang tengah cari mixer yang versatile, tahan lasak, dan berkuasa, Samu Giken 2-in-1 Tatsumaki Stand Mixer/Hand Mixer SM300SV (3L) ni memang pilihan terbaik.

Baca review
Review Bagus
3
Stand Mixer Stainless Steel
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Bear Stainless Steel Stand Mixer SJJ-B10Q1 (5L) ni memang power gila untuk korang yang suka baking atau nak cuba resepi kek, roti atau pastri. Dengan 6 tahap kelajuan, korang boleh pilih kelajuan yang sesuai untuk setiap jenis adunan. Tak kisah nak buat meringue, adun doh roti, atau campur daging dengan herba, semua boleh settle dengan mixer ni. Lagi best, kuasa dia 450W tapi senyap je bila guna. Tak bising, tak ganggu orang lain kat rumah. Mangkuk dia pulak besar, 5 liter tau! Jadi, korang boleh buat adunan dalam kuantiti banyak sekali gus. Mangkuk ni pun dari keluli tahan karat SUS304, memang tahan lasak dan senang nak cuci. Ada tiga jenis attachment: spiral dough hook, stainless steel whisk, dan Y shaped beater. Jadi, korang boleh guna ikut keperluan. Nak uli doh, pukul telur, atau campur bahan, semua boleh. Dari segi reka bentuk, warna Ruby Blue dia memang cantik dan nampak elegan. Sesuai sangat letak kat dapur korang, tambah seri dapur. Control dia pun senang, guna kaedah mekanikal je. Mixer ni juga ada jaminan setahun, jadi tak perlu risau kalau ada masalah. Ada plug 3-pin Malaysia dan dapat sijil Sirim, memang sah selamat digunakan. Korang yang suka baking mesti suka dengan mixer ni sebab adunan jadi smooth dan creamy. Campuran pun sekata, takde la ada bahan yang tak sebati. Harga pun tak mahal sangat macam brand dari US. Lagi satu, kalau nak buat adunan tebal macam batter kek, cepat je siap. Gear dia dari logam yang kukuh, jadi tahan lama dan tak bising. Memang berbaloi untuk pelaburan dapur korang!

Baca review
Recommended
4
Mixer kek dan roti popular
4.8 / 5
4.8/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Electrova Baker Series Premium Stand Mixer ET-SM02 ni memang terbaik untuk korang yang suka baking. Dengan motor kuasa tinggi 1300W, korang boleh buat macam-macam resipi dengan mudah. Ada 8 kelajuan termasuk fungsi pulse, jadi korang boleh adjust ikut keperluan adunan. Walaupun motor dia power, bunyi dia tak bising, cuma โ‰ค76dB je, memang sesuai sangat untuk dapur korang. Mangkuk dia besar, 5.5 liter, dan diperbuat daripada stainless steel, jadi tahan lasak dan senang nak bersihkan. Ada pemegang pula tu, senang nak angkat dan alih. Korang boleh buat kek, roti, biskut, pastri, muffin, dan waffle dengan senang hati. Reka bentuk tilt-head dia memudahkan korang nak pasang dan cabut mangkuk serta aksesori. Ada stainless steel decoration belt yang buat mixer ni nampak elegan dalam dapur korang. Set attachment dia pun lengkap, ada whisk, dough hook, dan beater. Jadi, korang boleh guna untuk pelbagai jenis adunan. Ada splash guard dengan access hatch, jadi korang boleh tambah bahan tanpa risau bersepah. Memang praktikal dan mudah digunakan. Secara keseluruhan, Electrova Baker Series Premium Stand Mixer ET-SM02 ni memang berbaloi untuk dimiliki. Dengan gabungan kuasa, kapasiti besar, dan reka bentuk yang stylish, ia pasti jadi alat yang berguna dalam dapur korang. Jangan lupa, ada jaminan 2 tahun lagi, jadi korang boleh guna tanpa risau. Kalau korang serius dalam baking, mixer ni memang antara pilihan stand mixer terbaik!

Baca review
Recommended
5
Stand Mixer tak bising
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Dengan kapasiti mangkuk 4.7 liter, Corvan Stand Mixer M47 ni boleh buat adunan berat sampai 1.2kg tanpa masalah. Paling best, mixer ni guna motor DC yang bukan je kuat tapi juga senyap gila, tahap bunyi cuma 39-58dB je. Jadi, korang boleh sembang-sembang sambil mixer ni tengah beroperasi. Selain tu, mixer ni juga ringan, cuma 2.9kg je, senang nak angkat dan simpan. Ada 6 cawan sedutan kat bawah yang buatkan mixer ni stabil walaupun tengah menguli adunan berat. Mangkuk mixing dia pula diperbuat daripada stainless steel yang senang nak cuci dan selamat untuk makanan. Ada juga handle vertikal yang memudahkan korang nak pegang mangkuk tu dengan satu tangan je. Korang boleh guna mixer ni untuk whipping, creaming, dan kneading dengan 6 kelajuan yang boleh disesuaikan ikut keperluan. Teknologi planetary action dia memastikan adunan korang lebih konsisten dan menyeluruh. Ada juga soft start technology yang mengurangkan percikan bahan masa mula-mula start mixer. Kalau ada power cut, mixer ni takkan terus beroperasi bila elektrik balik, korang kena set semula kelajuan dia, jadi lebih selamat. Dengan design yang kompak, mixer ni tak makan ruang banyak kat dapur korang. Ada juga detachable dust shield dan transparent pouring shield yang memudahkan kerja pembersihan dan mengelakkan percikan bahan. Paling penting, mixer ni jimat tenaga, boleh save up to 50% elektrik berbanding mixer biasa yang guna motor AC. Jadi, kalau korang tengah cari stand mixer yang power, senyap, dan jimat tenaga, Corvan Stand Mixer M47 ni memang pilihan yang tepat!

Baca review
Review Bagus
6
Mesin Pengisar Murah bawah RM200
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Dengan teknologi Switzerland yang ada pada Mesin Pengisar SwissThomas Stand Mixer CookXpert Series (5L) ni , korang boleh expect kualiti yang tip-top. Mesin ni datang dengan 4 aksesori percuma โ€“ whisk, dough hook, beater, dan spatula โ€“ jadi korang tak payah pening kepala nak beli asing-asing. Warna dia pun cantik, ada pilihan hitam dan merah, memang nampak stylish kat dapur korang. Mesin ni ada penutup lutsinar anti-splash, jadi korang boleh tengok bahan-bahan yang korang campur tanpa risau kena percikan. Kapasiti mangkuk dia 5L, cukup besar untuk adunan kek atau roti yang banyak. Lagi best, mesin ni ada 6 kelajuan + pulse dengan LED, jadi korang boleh adjust ikut kesesuaian adunan korang. Dengan kuasa 1000W, memang cukup kuat untuk handle adunan berat macam doh roti. Material dia pun food grade plastic yang BPA free, jadi selamat untuk makanan. Handle dia ergonomik, selesa nak pegang lama-lama. Berat mesin ni 4.2kg, jadi tak terlalu berat nak alih-alih. Dimensi dia 386 x 246 x 325 mm, tak makan ruang sangat kat dapur. Mesin ni boleh handle sampai 1kg tepung dan 12 biji putih telur, memang sesuai untuk baking besar-besaran. Yang paling penting, korang dapat jaminan 2 tahun dari kedai rasmi, jadi tak payah risau kalau ada apa-apa masalah. Dengan semua ciri hebat ni, Mesin Pengisar SwissThomas Stand Mixer CookXpert Series (5L) memang berbaloi untuk korang yang serious dalam baking dan memasak.

Baca review
Recommended
7
Mixer Heavy Duty Terbaik Sunatur
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Sunatur Heavy Duty Stand Mixer SM-1511N (8L) – datang dengan motor berkuasa tinggi 1500W, korang boleh campur adunan dengan cepat dan efisien. Mangkuk keluli tahan karat 8L ni besar gila, memang sesuai sangat kalau nak buat kek atau roti dalam kuantiti yang banyak – sesuai untuk anda yang mencari mixer heavy-duty untuk berniaga. Tak payah risau adunan tak sebati sebab mixer ni guna gerakan planetari yang memastikan setiap sudut adunan kena campur dengan rata. Ada 6 kelajuan yang korang boleh pilih ikut kesesuaian adunan, dan ada fungsi pulse untuk kawalan tambahan. Satu lagi kelebihan Sunatur Stand Mixer ni ialah rekaan kepala boleh condong dengan suis keselamatan. Mudah sangat nak tukar attachment atau nak keluarkan mangkuk adunan. Korang akan dapat tiga jenis attachment iaitu dough hook, beater, dan whisk. Jadi, tak kisahlah korang nak uli doh, pukul telur, atau buat krim, semua boleh settle dengan satu mesin ni je. Ada juga pelindung percikan yang boleh elak adunan terpercik keluar masa tengah mix. Kalau nak tambah bahan masa tengah mix pun senang sebab ada lubang kat pelindung tu. Selain tu, mixer ni juga ada kaki penyedut yang tinggi stabiliti, jadi tak payah risau mesin bergerak-gerak masa tengah guna. Suis putar untuk kawalan kelajuan pun senang nak guna, cuma pusing je ikut kelajuan yang korang nak. Dengan jaminan 12 bulan, korang boleh guna dengan tenang hati. Kalau ada apa-apa masalah, boleh rujuk manual yang disediakan atau hubungi kedai rasmi Sunatur. Kesimpulannya, Sunatur Heavy Duty Stand Mixer SM-1511N ni memang berbaloi untuk korang yang serious dalam baking. Dengan kapasiti besar, kuasa tinggi, dan pelbagai fungsi, memang tak rugi kalau beli satu untuk dapur korang.

Baca review
Best Selling
8
Mesin Pengadun Terbaik Russell Taylors
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Russell Taylors 6-Speed Stand Mixer S3 (5L) ni antara model mesin pengadun murah di pasaran Malaysia. Dengan kapasiti mangkuk 5 liter, korang boleh buat adunan dalam kuantiti besar tanpa masalah. Mixer ni ada 6 kelajuan berbeza, jadi korang boleh pilih kelajuan yang sesuai untuk adunan korang, sama ada nak buat kek, roti, atau biskut. Motor dia pun kuat, 1300W, jadi takde masalah nak adun bahan yang berat macam doh roti atau adunan biskut coklat cip. Selain tu, mixer ni datang dengan beberapa attachment yang memudahkan kerja korang. Ada dough hook untuk adunan doh, beater untuk adunan ringan macam kek, dan whip wire untuk pukul telur atau krim. Kepala mixer ni boleh tilt, jadi senang nak tukar attachment atau tambah bahan dalam mangkuk. Mangkuk dia pun stainless steel, jadi tahan lama dan senang nak bersihkan. Ada juga fungsi auto off untuk keselamatan, dan kaki anti-slip supaya mixer ni tak bergerak masa korang guna. Satu lagi yang best, mixer ni datang dengan spatula percuma! Jadi korang tak payah beli spatula asing. Produk ni juga ada sijil SIRIM dan datang dengan jaminan 2 tahun, jadi korang boleh guna dengan yakin. Kalau korang beli dari kedai rasmi, lagi best sebab confirm original. Secara keseluruhan, Russell Taylors 6-Speed Stand Mixer S3 (5L) ni memang berbaloi untuk korang yang suka baking. Dengan semua ciri-ciri hebat dan harga yang sangat berpatutan, memang sesuai untuk korang yang bajet rendah tapi nak yang kualiti ok.

Baca review
Review Bagus
9
Mesin Pengadun Terbaik Pensonic
4.8 / 5
4.8/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Model mesin pengadun Pensonic Stand Mixer PM-6001 (5L) ni datang dengan mangkuk pencampuran 5L yang besar, korang boleh campur adunan dalam kuantiti yang banyak tanpa risau tumpah. Mangkuk ni diperbuat daripada keluli tahan karat, jadi memang tahan lasak dan senang nak cuci. Motor dia pulak berkuasa 1000W, jadi takde masalah nak campur adunan yang tebal atau besar. Ada 8 tetapan kelajuan yang korang boleh pilih ikut jenis adunan yang korang buat. Kalau nak lebih kawalan, ada fungsi pulse jugak. Kepala mixer ni boleh tilt, jadi senang nak akses adunan dan tukar attachment. Untuk keselamatan, ada safety switch setting dan perlindungan daripada overheating. Pensonic Stand Mixer PM-6001 ni datang juga dengan tiga jenis attachment: flat beater untuk adunan kek dan biskut, whisk untuk adunan ringan macam putih telur, dan dough hook untuk uli doh. Semua attachment ni memang membantu sangat untuk pelbagai jenis baking ataupun nak buat resepi-resepi pencuci mulut atau minum petang korang tu. Selain tu, mixer ni ada integrated splash guard yang membantu elakkan adunan terpercik keluar. Korang tak perlu risau pasal kualiti sebab produk ni ada warranty setahun dan dah SIRIM certified. Jadi, kalau korang tengah cari stand mixer yang reliable dan berkuasa, Pensonic Stand Mixer PM-6001 ni memang pilihan yang tepat. Memang berbaloi untuk pelaburan dapur korang!

Baca review
Best Selling
10
Mesin Pengadun Terbaik PerySmith
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Perysmith Stand Mixer EasyCooking PS5510 (5.5L) ni memang terbaik untuk korang yang suka baking atau memasak. Dengan kapasiti mangkuk 5.5 liter yang besar, korang boleh buat adunan dalam kuantiti yang banyak sekali gus. Mangkuk ni diperbuat daripada keluli tahan karat SUS304, jadi memang tahan lasak dan selamat untuk makanan. Satu lagi, mangkuk ni ada pemegang, jadi senang nak angkat dan tuang adunan. Stand mixer ni ada 6 tetapan kelajuan yang boleh korang pilih ikut jenis adunan yang korang buat. Dengan mekanisme gear logam yang kukuh, korang tak perlu risau pasal ketahanan dan prestasi mixer ni. Tambahan pula, ia ada kawalan kelajuan elektronik yang memastikan adunan korang cepat, menyeluruh dan tepat. Planetary mixing action dia pun power, jadi semua bahan akan bercampur dengan rata. Reka bentuk kepala condong dia memudahkan korang nak akses mangkuk adunan. Ada juga transparent pouring shield yang membolehkan korang tengok adunan dalam mangkuk dan tambah bahan dengan mudah tanpa bersepah. Mangkuk adunan ni boleh ditanggalkan dan boleh proses sehingga 1kg tepung dan 12 putih telur. Memang sesuai sangat untuk buat kek, roti, dan pelbagai jenis pastri. Stand mixer ni datang dengan beberapa aksesori tambahan seperti whisk keluli tahan karat, cangkuk pengadun logam, dan pemukul rata dengan perlindungan semburan untuk adunan yis dan roti. Dengan kuasa 1200W dan kelajuan putaran maksimum 220rpm, memang takde masalah untuk handle adunan yang berat sekalipun. Produk ni juga diiktiraf oleh SIRIM dan merupakan jenama e-dagang No.1 di Malaysia. Jadi, korang boleh beli dengan yakin. Ada jaminan terhad selama 1 tahun untuk kegunaan rumah, terpakai untuk motor sahaja. Dengan semua ciri hebat ni, Perysmith Stand Mixer EasyCooking PS5510 (5.5L) memang pilihan yang tepat untuk korang yang nak memudahkan kerja-kerja baking di dapur.

Baca review
Best Selling
11
Stand Mixer Murah Dessini Italy
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Dengan kapasiti besar 6.5 liter, korang boleh buat kek, roti, atau apa-apa adunan dalam kuantiti yang banyak tanpa masalah dengan Dessini Italy 6 Speed Electric Stand Mixer (6.5L) ni. Motor dia pula 1400W, memang cukup kuat untuk handle semua jenis adunan dari yang paling lembut sampai yang paling keras. Ada 6 kelajuan yang korang boleh pilih, low speed untuk adunan roti atau cookies, high speed untuk krim atau ice cream mixture. Yang bestnya, stand mixer ni datang dengan tiga jenis attachment: dough hook untuk uli doh, beater untuk campuran bahan macam batter atau mashed potatoes, dan whisk untuk whipping cream atau egg whites. Semua attachment ni senang je nak pasang dan tukar. Selain tu, mangkuk dia diperbuat daripada stainless steel, jadi tahan lasak dan senang nak cuci. Ada juga transparent pouring shield yang memudahkan korang tambah bahan masa tengah mix tanpa bersepah. Satu lagi feature yang menarik ialah kepala mixer ni boleh tilt-up, jadi senang nak access adunan dalam mangkuk. Anti-slip silicone suction cups kat bawah mixer ni memastikan mesin ni steady masa tengah bekerja, jadi tak perlu risau dia bergerak-gerak. Dengan semua kelebihan ni, memang tak hairanlah kalau Dessini Italy 6 Speed Electric Stand Mixer (6.5L) ni jadi pilihan ramai. Ada warranty setahun, jadi memang berbaloi untuk pelaburan jangka panjang.

Baca review
Best Selling
12
Mesin Pengadun Terbaik Innofood
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Innofood High Speed Power Stand Mixer/Cake Mixer (5.5L) ni antara model mesin pengadun yang murah tapi berkualiti – harga bawah RM300 je. Dengan motor 1000W yang cekap tenaga, korang boleh handle adunan besar tanpa masalah. Ada 6 kelajuan dan mod pulse, jadi korang boleh pilih kelajuan yang sesuai untuk setiap jenis adunan. Mangkuk besar 5.5L ni memang ngam untuk korang yang suka buat kek atau roti dalam kuantiti banyak. Tak payah risau pasal keselamatan sebab ada Safety Limit Switch yang akan potong bekalan kuasa kalau kepala mixer terangkat secara tak sengaja. Mixer ni datang dengan tiga jenis attachment: whisk, dough hook dan beater. Whisk dia memang power sebab boleh masukkan udara maksimum dalam adunan, jadi kek korang akan jadi lebih gebu. Planetary mixing dengan splash guard pula memastikan adunan tak terpercik keluar dan korang boleh tambah bahan dengan mudah melalui feed chute yang besar. Selain tu, mixer ni juga ada reka bentuk tilt-head yang memudahkan korang untuk akses mangkuk dan tukar attachment. Dengan kemasan metallic yang tahan lama, warna mixer ni takkan mudah pudar. Korang juga dapat jaminan 1+1 tahun (Malaysia Warranty) dan servis reverse pick-up yang memudahkan. Kalau korang daftar dalam masa seminggu lepas beli, korang dapat tambahan satu tahun jaminan percuma. Jadi, memang berbaloi untuk korang yang nak cari mixer yang tahan lama dan berkualiti. Warna merah dia pun striking, memang cantik letak kat dapur. Dengan semua ciri-ciri hebat ni, tak hairanlah Innofood High Speed Power Stand Mixer/Cake Mixer (5.5L) ni jadi pilihan ramai di Shopee.

Baca review
13
Mesin Pengadun murah bawah RM150
4.0 / 5
4.0/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Cornell 5 Speeds Stand Mixer CSM-S8008HP ni memang best untuk korang yang suka baking kat rumah. Dengan kapasiti 3.5 liter, korang boleh buat adunan dalam kuantiti yang banyak tanpa risau mangkuk penuh. Ada 5 kelajuan dan fungsi turbo, so korang boleh adjust ikut jenis adunan yang korang nak buat, dari yang ringan macam whipping cream sampai yang berat macam dough roti. Mangkuk dia boleh diputar, jadi semua bahan akan tercampur dengan sekata. Satu lagi, stand mixer ni datang dengan 4 jenis attachment โ€“ dough hooks dan wire beaters. Dough hooks ni sesuai sangat untuk menguli dough, manakala wire beaters pula untuk adunan biasa macam kek atau biskut. Material dia pun tahan lama sebab diperbuat daripada stainless steel. Ada juga butang pelepas untuk tukar attachment dengan mudah. Cornell 5 Speeds Stand Mixer ni juga ada lock bottom pada base, jadi bila korang guna, mixer ni akan kekal stabil dan tak bergerak-gerak. Body dan mangkuk dia diperbuat daripada plastik, jadi ringan dan senang nak bersihkan. Produk ni juga ada jaminan 1 tahun dan disahkan oleh SIRIM, so korang tak perlu risau pasal kualiti dan keselamatan. Harga dia pun sangat berpatutan, bawah RM150 je. Memang berbaloi untuk korang yang nak cari stand mixer yang bagus tapi tak nak keluar bajet besar. Beli kat Cornell Official Store di Shopee Mall, confirm 100% original dan boleh beli tanpa risau.

Baca review
Recommended
14
Mixer Heavy Duty murah
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Khind Stand Mixer SM506P (5L) ni memang power untuk korang yang suka baking atau buat roti kat rumah. Dengan kuasa 1000W, korang boleh harap mixer ni untuk adunan yang cepat dan sekata. Kapasiti mangkuk dia besar, 5 liter, jadi tak perlu risau kalau nak buat adunan banyak sekaligus. Lagi best, mangkuk dan whisk dia diperbuat daripada stainless steel SUS304 yang tahan karat, jadi tak perlu risau pasal karat dan senang nak cuci. Mixer ni datang dengan tiga jenis attachment: wire whisk, flat beater, dan dough hook. Wire whisk ni sesuai untuk whipping cream atau putih telur, flat beater pula untuk adunan biskut atau kek, dan dough hook untuk menguli doh roti atau pizza. Selain tu, ada spatula percuma yang memang berguna. Antara ciri menarik lain, Khind Stand Mixer SM506P ni ada 6 kelajuan stepless variable, jadi korang boleh pilih kelajuan yang sesuai untuk setiap jenis adunan. Fungsi planetary mixing action dia memastikan semua bahan bercampur dengan sekata. Ada juga transparent splash cover untuk elak percikan dan kaki getah anti-slip untuk pastikan mixer tak bergerak masa digunakan. Satu lagi, kalau korang nak tahu, dough hook dan mixing hook dia diperbuat daripada aluminium alloy, manakala beater daripada stainless steel SUS304. Untuk prestasi terbaik, disarankan guna mixer ni selama 10-12 minit dan rehatkan selama 5 minit sebelum guna semula. Kapasiti doh yang disyorkan adalah 1.6kg, lebih dari tu mungkin akan membebankan motor. Walaupun mixer ni tak ada thermal fuse, kalau ikut panduan penggunaan, pasti tahan lama. Dengan semua ciri dan kelebihan ni, Khind Stand Mixer SM506P memang berbaloi untuk korang nak guna untuk heavy-duty!

Baca review
Aksesori Dapur Berguna

Cara Penjagaan Mesin Pengadun Tepung

Untuk menjaga dan membersihkan Mesin Pengadun Tepung anda, pastikan anda mencabut plug sebelum memulakan proses pembersihan. Gunakan kain lembap untuk mengelap badan mixer dan elakkan penggunaan bahan kimia yang keras. Bahagian seperti mangkuk dan pemukul boleh dibasuh dengan sabun dan air suam, kemudian dikeringkan dengan teliti sebelum disimpan. Pastikan untuk membersihkan sisa adunan atau tepung yang mungkin tersekat pada bahagian-bahagian bergerak. Secara berkala, periksa juga gear dan motor untuk memastikan tiada adunan kering yang boleh mengganggu prestasi. Dengan penjagaan dan pembersihan yang betul, anda boleh memastikan Mesin Pengadun Tepung anda tahan lama dan sentiasa berfungsi dengan baik.

Kesimpulan

Stand Mixer (Mixer berdiri ataupun mesin pengadun tepung) merupakan peralatan dapur yang sangat berguna dan penting untuk memudahkan proses penyediaan makanan di rumah. Dengan mempertimbangkan faktor-faktor penting seperti saiz mangkuk, kuasa motor, dan rekabentuk, anda boleh memilih mixer berdiri yang paling sesuai untuk kegunaan rumah anda – bergantung pada bajet dan keperluan penggunaan anda. Semoga ulasan produk di atas dapat membantu anda membuat keputusan yang tepat dalam memilih mixer berdiri terbaik di Malaysia.

Soalan Lazim

Stand Mixer (mixer berdiri) dilengkapi dengan motor yang lebih berkuasa dan mangkuk yang lebih besar, membolehkan anda mencampur kuantiti yang lebih banyak pada satu masa. Mixer tangan pula lebih sesuai untuk kuantiti yang lebih kecil dan tugas-tugas ringan.
Stand Mixer (mixer berdiri) boleh dibersihkan dengan mudah menggunakan air suam dan sabun lembut. Pastikan anda menanggalkan mangkuk dan alat-alat tambahan sebelum mencucinya. Keringkan semua bahagian dengan teliti sebelum memasang semula.
Ya, Stand Mixer (mixer berdiri) juga sesuai untuk kegunaan komersial di kedai-kedai kecil atau restoran. Kapasiti dan kuasa motor yang lebih besar membolehkan anda mencampur kuantiti yang lebih banyak pada satu masa.

Kongsi artikel ini :

Review Panas!
Resepi Popular