Logo-ResipiKita
Pes Tom Yam Terbaik Sedap

Top 10 Pes Tomyam Thai Terbaik 2024 (Halal & Sedap)

Asal Usul Tom Yam

Tom Yam, sejenis sup yang penuh dengan rasa, merupakan salah satu daripada masakan Thai yang terkenal di seluruh dunia, termasuk Malaysia. Walaupun asal usul yang tepat tentang Tom Yam masih belum jelas, banyak yang percaya bahawa ia bermula di Thailand Tengah, berhampiran dengan Sungai Chao Phraya di mana udang air tawar berlimpah ruah. Ia dikatakan sebagai lokasi kelahiran Tom Yam Goong, versi Tom Yam yang menggunakan udang sebagai bahan utamanya.

Kelahiran Tom Yam Goong

Walaupun tiada bukti bertulis, beberapa sumber mendakwa keberadaan Tom Yam Goong boleh dijejak kembali ke Zaman Kerajaan Rattanakosin, yang ditubuhkan pada akhir abad ke-18. Nama “Tom Yam” sendiri berasal dari dua perkataan Thai; “Tom”, yang berarti “merebus”, dan “Yam”, merujuk kepada “campuran”. Ini mencerminkan esensi sebenar sup ini yang penuh dengan campuran rasa.

Keunikan Tom Yam

Tom Yam dikenali dengan rasa asam pedasnya yang menyegarkan, kombinasi serai, daun limau purut, galangal, dan cili padi membuat hidangan ini tidak hanya sebatas pada rasa, tetapi juga memberikan pengalaman makan yang unik. Hal ini membuat Tom Yam menjadi salah satu hidangan Asia yang sangat digemari, tidak hanya di Thailand tetapi juga di Malaysia. Penduduk Malaysia telah mengadaptasi versi lokal mereka sendiri, menggabungkan bahan-bahan tempatan untuk memberi nuansa yang lebih ‘santai’ dan sesuai dengan lidah mereka.

Secara ringkasnya, Tom Yam adalah lebih daripada sekadar hidangan; ia adalah representasi budaya, sejarah, dan kekayaan rasa. Walaupun asal-usulnya mungkin dilitupi misteri, tidak dapat dinafikan bahawa Tom Yam telah menakluki hati dan perut pencinta makanan di seluruh dunia, terutamanya di Malaysia.

Kandungan Artikel

Jenis-Jenis Masakan Tomyam

Ada banyak jenis tomyam ni sebenarnya kalau kita pergi makan dekat kedai-kedai makan Thailand. Bezanya pada nama-nama tomyam tu dan bahan yang digunakan dalam setiap jenis tomyam. Nak mudah masak sendiri pakai pes tomyam je. Ini antara jenis-jenis tomyam yang popular. Ada juga yang tidak halal tau, so kalau pergi kedai makan thai tu, kalau ada nama tomyam yang tidak halal, anda dah tahu apa yang perlu anda buat hehe. Ini antara jenis-jenis tomyam popular,

Tom Yam Kung

Yang ni lebih dikenali, warnanya merah mencanak menyelerakan. Bila hirup kuah pedas asam yang pekat ni, dengan udang galah yang bergolek tu, fuh! Mulut rasa nak terbakar tapi hati minta lagi. Sumber protein yang kaya ni memang tak pernah menghampakan.

Tom Yam Pla

Nak yang lebih lembut sikit? Tom yam ikan ni jawapannya. Kuahnya yang putih keruh tu hasil dari pati ikan segar yang dikawal suhunya – tak terlalu mendidih. Biasanya, orang suka celup-celup ikan dalam kuah panas, makan dengan nasi putih. Hmm, terbayang-bayang…

Tom Yam Kai

Ni pula pilihan yang selamat untuk mereka yang alah makanan laut. Tetap sama mengasyikkan dengan rasa asam pedas yang menyengat, cuma lahannya ayam. Dahlah sihat, kena dengan tekak kita yang kadang-kadang perlukan something yang ringan-ringan.

Tom Yam Por Thek/Pok Tek

Kalau pergi kedai makan, yang ini lah yang paling glamour! Penuh dengan makhluk laut; ada ikan, ada sotong, kupang, dan udang. Kuahnya sedikit kemerahan, menandakan gengsi rasa pedas yang bakal meletup dalam mulut!

Tom Yam Nam Khon

Varian baru dalam dunia tomyam! Santan melentur lagi keasidan, maka terjadilah tomyam yang kaya dengan rasa lemak menyatu dengan pedas. Udang besar yang disumbat dalamnya mengadu manja dengan cili kering, menggiurkan betul.

Tom Yam Kung Mak Phrao On Nam Khon

Mai cuba tomyam versi unik ni. Kuahnya putih lagi berlemak sebab ada tambahan santan dan dimasak dengan buah kelapa muda. Rasa pedas yang subtle diselimuti kelazatan kelapa, fuh! Memang harmoni citarasa.

Tom Yam Kha Mu [Tidak Halal]

Yang ni memang out of the box sikit. Tomyam versi non-halal, biasanya dimasak pakai daging kaki babi. Hati-hati makan di kedai thai tu kalau ada yang jual tom yam nama ni, sebagai Muslim, elakkan makan di kedai makan yang menjual tom yam versi Kha Mu ini ya.

So kalau nak masak sendiri pula, boleh guna pes tomyam kat bawah ni. Ada juga pes tomyam yang memang dirumus khas untuk jenis-jenis tomyam juga. Pilihan di tangan anda!

Kongsi artikel ini :

Senarai Pes Tom Yam Terbaik & Sedap

Pes Tom Yam Terbaik & Sedap di Malaysia 2024

Rating Tinggi
1
Pes Tomyum Khun Thai Brand
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Pes Tomyam Khun Thai Brand ini antara pes tomyam thai sedap yang popular di Malaysia. Rasa yang autentik sesuai untuk sajian masakan thai yang sedap, mudah dan cepat. Dengan bahan-bahan pilihan yang memastikan setiap suapan penuh dengan kekayaan rasa tomyam asli, pes ini adalah kegemaran para ibu, suri rumah, pekerja yang sibuk, dan juga orang bujang yang nak cuba masak sendiri. Lebih menarik lagi, pes ini membolehkan anda menambah bahan-bahan kesukaan untuk menghasilkan variasi tomyam mengikut selera sendiri. Dijamin akan memikat selera dan menjadikan setiap hidangan lebih istimewa. Pes tomyam ini juga mempunyai pengiktirafan Halal dari pihak berkuasa Thailand. Jadi kalau cari pes tomyam yang halal, ini antara satu jenama yang menjadi pilihan kebanyakkan dapur-dapur di Malaysia!

Baca review
Review Bagus
2
Paste Tom Yam Putih Tom Kha
4.5 / 5
4.5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Untuk korang yang suka tomyam putih, boleh cuba guna pes TOM-KHA atau lebih dikenali sebagai PES TOM YAM PUTIH dari Nang Fahni. Bahan utama yang menjadikan pes ni wajib ada dalam senarai dapur korang adalah kerana ia mudah disediakan, sesuai untuk yang nak cepat masak tapi still maintain rasa tomyam putih yang kick dan kaw. Lemak, kaya dengan rempah, dan rasa yang pedas dari cili padi memang sesuai juga kalau nak versi pedas. Antara paste tom yam halal yang kami recommend sedap juga!

Baca review
Review Bagus
3
Vegan Tom Yum Paste
4.5 / 5
4.5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Secara ringkasnya, Thai Boy Vegetarian Tom Yum Paste ini ialah pilihan terbaik bagi peminat masakan Thai yang ingin menikmati kesedapan sup tom yum tanpa perlu keluar rumah. Baik untuk vegetarian atau sesiapa saja yang inginkan pilihan bebas gluten, produk ni memudahkan kerja memasak dengan hanya memerlukan beberapa langkah ringkas – campurkan pes ke dalam air rebusan dan sayur, renehkan dan terus hidang! Mengandungi serai, lengkuas, daun limau purut, cili, dan cendawan untuk profil rasa yang kompleks. Tidak kira anda buat sup kosong ataupun mee tom yum, pasti jadi lagi istimewa dengan tambahan pes tomyam ajaib ni. Antara tom yum paste halal dan sedap!

Baca review
Rating Tinggi
4
4 / 5
4/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Berangan nak buat tom yum yang sesedap kedai thai? Pakai Pes Tom Yum Thai Madam Pum ni. Jenama ni memang popular bagi orang pantai timur dan Perlis. Sesuai untuk mereka yang ingin menjimatkan masa tetapi masih berhasrat untuk menikmati keaslian rasa tom yum. Pes ini direka khas untuk penggemar makanan Thai, memudahkan siapa saja untuk menghasilkan hidangan tom yum yang pekat dan penuh perisa hanya dalam beberapa langkah mudah. Sama ada anda merancang untuk menyajikan sup tom yum tradisional bersama ayam, udang, atau sotong, atau ingin menambahkan twist pada nasi goreng anda, pes ini ialah jawapan untuk semua keinginan masakan Thai anda. Nikmati kekayaan rasa yang dijanjikan oleh Pes Tom Yum Thai Madam Pum untuk makan malam yang memikat selera dan menyelerakan!

Baca review
Review Bagus
5
Pes Tom Yum Kuah Merah
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Jenama pes tomyam ni antara yang popular di Malaysia. Dengan Mae Pranom Thai Tomyam, anda bakal merasai kelazatan tomyam Thai sebenar tanpa perlu melangkah keluar dari rumah. Dihasilkan di bumi Thailand, pasti produk ini menggamit memori sajian di restoran autentik sambil memberikan kesenangan untuk memasak tomyam di rumah yang mudah dan cepat; cocok untuk mereka yang sibuk tapi masih ingin makanan berselera tinggi. Tambahan pula, ia dijamin HALAL, jadi semua orang boleh menikmatinya tanpa was-was. Warna merahnya yang menjolok mata dan aroma rempah yang mengundang selera membuatkan sesiapa saja teringin untuk mencuba. Sesuai dipadankan dengan pelbagai jenis lauk, Mae Pranom Thai Tomyam ini bukan sahaja mudah digunakan tapi juga menjadi pilihan utama bagi pencinta makanan yang menggemari rasa asli dan kuat dari Thailand.

Baca review
Review Bagus
6
Pes Tom Yum Thai Halal
4.5 / 5
4.5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Nak sediakan hidangan tom yum yang meletup dengan rasa? Pes TOM YUM KUNG DOUBLE SHRIMPS ni jawapan untuk anda! Produk ni bukan sahaja menawarkan kesedapan rasa tom yam asli dari Thailand, tapi ia juga sudah ada pengesahan HALAL. Kalau anda mencari kelainan untuk hidangan harian, pes tom yum ini hadir dengan paduan masam dan pedas yang padu dan asli. Jenama ni pulak, satu nama yang kerap disebut-sebut kalau bab resepi tom yum terbaik. Mudah dan pantas, ini cara terbaik nak up game masakan Thai anda di rumah!

Baca review
Review Bagus
7
Pes Tom Yam Thai Halal
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Pes Tom Yam Knorr ini memang satu penyelamat buat peminat tomyam kat luar sana. Dengan bahan-bahan yang diambil dari resepi tomyam asli, pastinya setiap suapan membawa kamu ke kedai tomyam pekat dengan citarasa Thai yang asli! Selain daripada itu, ia sangat praktikal. Nak guna untuk masak sup, buat perapan atau tambah rasa dalam apa saja hidangan, semua jadi lebih senang dengan pes ni. Jangan risau pasal halal, pes tomyam ni dah disahkan halal, so boleh la masak-masak dengan hati yang tenang. Dan bila stok kat dapur dah nak habis, pergi je mana-mana kedai runcit atau pasaraya, mesti jumpa yang ini – memang tak susah cari! Jadi, sapa yang nak masak hidangan tomyam yang simple dan sedap ni, jangan lupa letak Knorr Tom Yam Paste dalam list bahan korang!

Baca review
Review Bagus
8
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Pi mai pi mai, tang tu jugak – bila tekak membuak-buak nak makanan Thai, jangan lupa stok Pes Tom Yam jenama Peace Brand ni dalam dapur korang. Sesuai untuk yang nak rasa Tom Yam asli tapi masa tak berapa banyak untuk memasak. Dengan bahan-bahan premium macam serai, lengkuas, dan daun limau purut yang dibungkus dalam satu paket, ni bukan sekadar paste, tapi membawa korang terbang terus ke Thailand dengan setiap suapan. Hahaha. Boleh buat kira-kira 30 hidangan dalam satu bekas, paste tomyam ni mudah nak digunakan dan fleksibel. Nak buat sup mee hoon ke, campur dalam nasi goreng ke, atau marinade ayam BBQ pun boleh, korang yang tentukan. Jangan bimbang pasal kesihatan, semua bahan dia halal dan dah disahkan halal lagi tu! Jom, cuba dan rasa nikmatnya Pes Tom Yum Peace Brand. Kalau dah cuba sekali, pasti nak lagi!

Baca review
Baru
9
Pes Tomyam Oden Adabi
4.5 / 5
4.5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Bagi peminat makanan laut bergaya Jepun yang disajikan dengan citarasa tempatan, Perencah Oden Tom Yam Adabi ini pastinya pilihan yang sempurna! Tinggal larutkan saja perencah ini dalam air panas, masukkan bahan-bahan Oden kesukaan anda dan biarkan mendidih sekejap. Dalam masa yang singkat, keluarga anda dapat menikmati sajian istimewa yang bukan sahaja lazat tapi juga sihat – semua itu kerana Adabi menggunakan air RO yang tulen dan bersih dari bahan kimia seperti klorin. Bukan sahaja sesuai untuk Oden, perencah yang halal dan keluaran Bumiputera ini juga boleh dijadikan kuah untuk steamboat yang pastinya akan menggembirakan semua! Jadi, kalau nak masakan yang ringkas tapi kaya dengan rasa, Perencah Oden Tom Yam Adabi ni pilihan yang tak akan mengecewakan.

Baca review
Baru
10
Pes Oden Tomyam Family Mart
4.5 / 5
4.5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Masak kuah Oden korang dengan Pes Tomyam Family Mart yang memang terbaik! Produk ni dah menjadi kegemaran ramai dengan rasa pedas dan masam yang cukup-kucup, sama seperti yang korang dapat dalam tomyam kedai kegemaran. Bukan setakat itu, ia jugak sesuai untuk kuah steamboat. Gabungan rasa asli cili, serai, daun limau purut, serta rempah lain dalam Pes Tomyam Family Mart ni memang sesuai untuk sesiapa saja yang gilakan tomyam. Halal lagi daripada Jakim Malaysia. Jadi, bila family atau kawan-kawan datang, nak masak menu ringkas, pes oden ni memang boleh membantu sangat. Mudah je nak gunakan, tambah je ke dalam air mendidih dan korang dah set untuk hidangan Oden atau steamboat yang power!

Baca review
Aksesori Dapur Berguna

Kesimpulan

Secara kesimpulannya, kalau nak masak tomyam guna pes tomyam thai ni memang jalan mudah dan cepat, tapi masih dapat menghasilkan rasa tomyam thai yang asli. Ada banyak dah pilihan pes tomyam thai yang sedap di pasaran Malaysia sekarang ni. Kalau cari pes tom yam yang halal ni kena tahu ada dua jenis logo halal yang biasanya korang akan jumpa pada label pes tom yam tu. Ada yang dibuat di Thailand dan mendapat sijil halal dari The Central Islamic Council of Thailand (pihak berkuasa produk Halal Thailand) dan ada juga pes tom yam halal yang dibuat di Malaysia dan mendapat sijil pengesahan halal dari JAKIM.

Jenama Pes Tomyam Halal

Antara jenama pes tomyam halal yang ada di pasaran Malaysia kini adalah seperti berikut;

Kongsi artikel ini :

Review Panas!
Resepi Popular