Logo-ResipiKita
Periuk Nasi Elektrik Terbaik

12 Jenama Periuk Nasi Elektrik Terbaik 2024 (Semua Saiz)

Tengah cari periuk nasi elektrik/rice cooker baru? Macam-macam jenis periuk nasi ada sekarang ni, bergantung kepada keperluan kita. Ada periuk nasi elektrik yang besar gedabak untuk family besar, sampai yang jenis mini, kecik dan comel, mudah dibawa kemana-mana, cukup praktikal untuk mereka yang suka travel.

Kandungan Artikel

Cara Pilih Periuk Nasi Elektrik Terbaik

Sebelum beli periuk nasi elektrik/rice cooker baru ni seeloknya ambil tahu serba sedikit informasi berkaitan periuk nasi yang korang nak beli tu dan keperluan yang korang perlukan. Ada banyak faktor penting juga yang perlu di ambil kira untuk pastikan pembelian kita tu tepat dan puas hati. Ini antara cara pilih rice cooker dan perkara-perkara yang korang perlu semak sebelum beli tu;

Saiz dan Kapasiti

Rice cooker ada macam-macam saiz dan kapasiti. Kapasiti periuk nasi ni di kira dalam unit Liter. Walaupun tak banyak makan ruang dalam dapur, tapi penting tau saiz yang sesuai dengan keluarga korang. Kapasiti rice cooker ni biasanya diukur dengan jumlah cawan beras yang boleh dimasak. Ada yang kecil sampai besar, dari 1 hingga 6 liter atau lebih. Kalau keluarga korang ada 5-6 orang, beli je yang 3 hingga 5 liter. Nak tau lebih, pikir dulu berapa pot beras korang selalu makan.

Mudah Digunakan

Kalau canggih sangat tapi complicated dan susah nak guna pun tak bagus jugak kan? Kebanyakkan rice cooker terbaik zaman sekarang ni simple dan ada pelbagai fungsi digital tambahan. Contohnya, ada timer, keep warm automatically, slow cook, steam, dan banyak lagi. Sangat membantu, terutamanya ciri timer ni! Set je masa, dia masak sendiri dan siap bagitau bila nasi dah siap. Tarik nafas, duduk relax, dan tunggu je la.

Jenis Penutup

Ni ada pilihan, ada rice cooker dengan penutup jenis transparent boleh tengok dalam, ada juga yang jenis keluli tahan karat. Pilih ikut keperluan anda.

Reka Bentuk Mudah Dibersihkan

Penting ni, pilih yang mudah dibersihkan. Kalau boleh, periuk dalam tu kena boleh buka dan basuh. Kalau boleh masuk mesin basuh pinggan pun lagi bagus. Ada yang diperbuat dari keluli tahan karat, aluminium, atau ada lapisan anti lekat (non-stick). Faktor ni bagus untuk dipertimbangkan untuk kegunaan jangka masa panjang.

Fungsi Mati Automatik

Hampir semua rice cooker ada fungsi-fungsi automatik ni. Antara fungsi automatik yang popular adalah bila nasi dah masak, dia automatically tukar mode keep warm. Maknanya, korang tak perlu jadi penjaga nasi. Ada juga fungsi automatik yang lain seperti nasi dah siap, ada notifikasi di app smartphone dan banyak lagi. jadi pilih ikut kegunaan anda.

Periuk Nasi Pelbagai Fungsi

Penting ni untuk korang yang suka masak-masak dan cuba resipi baru. Ada rice cooker yang boleh steam sayur, daging, dan ikan sekali dengan nasi. Beberapa model lagi advanced boleh reheat sup atau masak kacang. Fungsi multiple ni memang menjimatkan masa dan ruang dalam dapur.

Aksesori Tambahan

Rice cooker canggih selalu datang dengan extra gifts. Bergantung pada model, ada yang bagi free dulang kukus, cawan pengukur, dulang stim, spatula, dan sudu. Ni semua membantu korang dalam memasak.

Jaminan &  Perkhidmatan Selepas Jualan

Last but not least, check apa jaminan yang ditawarkan. Banyak jenama offer warranty sampai 2 tahun. Sebelum beli, tanya seller atau check website jenama tu. Warranty sangat penting sebab kita akan guna rice cooker ni lama.

Pilih Jenama Yang Dipercayai

Eh, jangan lupa part ni. Pilih jenama yang dipercayai. Bila beli perkakasan dapur macam rice cooker, penting untuk pilih jenama yang memang dah lama dalam industri dan mendapat review bagus dari pengguna. Ini bukan saja tentang kualiti, tapi juga tentang kepuasan dan ketenangan pikiran korang jangka panjang.

Ini antara tips-tips untuk korang yang tengah cari rice cooker yang best. Ingat, benda ni bukan saja pasal masak nasi. Ia tentang memudahkan kerja-kerja dapur korang, supaya lebih banyak masa boleh diluangkan dengan family atau aktiviti lain. Ambil tahu juga tips penggunaan rice cooker untuk penggunaan yang optimum ya. Happy shopping, gais!

Kongsi artikel ini :

Senarai Periuk Nasi Elektrik Terbaik

Periuk Nasi Elektrik Terbaik di Malaysia 2024

Best Selling
1
Periuk Nasi Kecil Terbaik Tefal
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Buat yang mencari periuk nasi yang tak makan tempat banyak dalam dapur tapi masih mampu sediakan nasi yang sedap setiap hari, boleh pertimbangkan periuk nasi Tefal Mini Mechanical Rice Cooker RK1721 ni. Dengan kapasiti 0.4L, memang ngam lah untuk bujang atau pasangan tanpa anak yang tak perlukan nasi banyak kalau nak makan tu. Periuk nasi ini juga sesuai untuk pelajar universiti yang duduk rumah atau bilik sewa. Periuk nya diperbuat dari bahan non-stick, so korang boleh lupakan cerita nasi hangit melekat kat bawah periuk dan masak nasi berkerak banyak tu. Senang nak cuci, senang nak guna. Dari segi rekabentuk pun cun, compact habis dan tak makan tempat. Jadi, kalau korang punya dapur tu dah macam kapal selam sebab sempit, periuk nasi Tefal ni boleh ganti saiz yang besar tu. Tak cukup dengan tu, penutupnya boleh tanggal untuk proses pembersihan yang lebih teliti dan mudah. Lagi satu, siapa yang tak suka barang yang ada warranty lama kan? RK1721 ni datang dengan jaminan 2 tahun – jadi kalau ada apa-apa, Tefal cover! So, kalau nak cari rice cooker yang reliable, simple dan tak makan space, ini mungkin pilihan terbaik untuk korang.

Baca review
Recommended
2
Periuk Nasi Terbaik Russell Taylors - Low Sugar
4.8 / 5
4.8/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Korang tengah cari periuk nasi yang bukan setakat pandai masak nasi je? Munkin model periuk nasi Russell Taylors Digital Low Sugar Rice Cooker RC10 ni antara pilihan yang menarik juga. Ada fungsi 9-dalam-1, boleh buat macam-macam, dari masak bubur, masak steam, kukus kuih-muih tradisional dan banyak lagi. Yang best tentang periuk nasi ni dia ada teknologi smart cooking yang bantu kurangkan gula dalam nasi korang, siap jaga kesihatan lagi. Design dia pun cantik, warna hitam yang elegan membawa aura kemewahan pada dapur korang tu. Kapasiti pot sebesar 5L tu memang cukup la untuk family size, dan datang dengan pot non-stick, yang memudahkan kita nak basuh dan cuci lepas masak nanti. Bakul kukus dia pula diperbuat dari stainless steel, keluli tahan karat gred 304 yang berkualiti, memang tahan lama. Dan jangan risau, produk ni ada warranty 2 tahun, so mana tau ada apa-apa masalah, Russell Taylors sedia membantu. Korang yang mencari rice cooker baru, jangan lupa check out Russell Taylors RC10 ni. Simple, menjimatkan masa dan versatile!

Baca review
Best Selling
3
Periuk Nasi Philips Saiz Besar
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Periuk Nasi Philips Daily Collection Jar Rice Cooker HD3119/60  memang juara dalam memastikan nasi anda masak cantik, tidak berkerak dan kekal hangat! Dengan kapasiti yang besar 2 liter ini, korang boleh jamu satu family besar dengan sekali masak sahaja. Tak perlu risau nasi tak sekata masak juga sebab periuk nasi Philips ni menggunakan teknologi 3D heating yang bijak memasak nasi dari semua sudut, tiap butir nasi pasti masak sempurna. Dilengkapi juga dengan fungsi ‘Keep Warm’ yang membuatkan nasi yang sudah siap boleh dikekalkan panas dan enak sehingga 48 jam lamanya – maknanya, tiada lagi cerita nasi sejuk ketika orang yang terakhir makan! Life jadi lebih senang, tak payah nak panaskan nasi berkali-kali. Apa yang menarik, periuk ini juga dilapisi dengan Copper Outer Coating yang memerangkap haba, membuat nasi anda kekal segar. Tambahan lagi, dengan lapisan Super Rigid Crystal yang anti-lekat dan anti-calar (Non-stick), memudahkan proses cuci periuk selepas digunakan! Antara rice cooker terbaik pilihan ramai dengan harga berbaloi!

Baca review
Best Selling
4
Periuk Nasi Besar Non-Stick
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

SwissThomas Multifunction Non Stick Electric Rice Cooker ini bukan sekadar periuk nasi biasa, ianya penuh dengan ciri-ciri inovatif untuk style memasak yang sihat dan mudah. Dengan teknologi Low Sugar yang unik, ianya mampu mengurangkan kadar gula dalam nasi, menjadikan sesi makan lebih berkhasiat dan tidak menganggu kesihatan anda. Selain itu, dengan kapasiti sebagai periuk nasi besar 3.0 liter, memasak untuk keluarga besar pun jadi lebih senang. Ciri-ciri lain seperti bahan periuk non-stick yang versatile, fungsi smart overheat protection untuk elakkan masakan hangus, dan kaki periuk yang tidak licin menambah lagi kepraktisan dalam penggunaan harian. Untuk anda yang mencari pilihan rice cooker terbaik yang sihat dan praktis untuk dapur, mungkin periuk nasi SwissThomas ni pilihan bijak. Plus, warranty 2 tahun tu, memang menenangkan jiwa!

Baca review
Recommended
5
Periuk Nasi Elektrik Besar Murah
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Kalau korang cari rice cooker terbaik, saiz besar dan murah, try tengok model dari Giselle ni. Giselle Low Sugar Function Rice Cooker KEA0376GD (5L) rekaan terkini ni bukan setakat penampilan yang menarik, tapi penuh dengan fungsi-fungsi hebat yang buat memasak jadi lebih mudah dan sihat. Dengan fungsi nasi rendah gula, sesuai sangat untuk yang tengah kawal pengambilan gula harian. Periuk dalaman yang dilengkapi dengan salutan anti-lekat (non-stick) bukan saja senang dibersih, tapi juga pastikan haba disebarkan secara sekata untuk nasi yang masak sempurna. Juga ada 9 program masakan yang boleh dipilih dengan hanya satu klik button—dari nasi lemak sampai ke bubur, semuanya jadi lebih mudah!Korang boleh atur masa memasak dari minimum 30 minit hingga 24 jam awal, jadi tak perlu bimbang nasi tak siap bila balik kerja. Design periuk sfera yang diperkukuhkan membolehkan pemanasan tiga dimensi yang sekata. Fungsi lain termasuk butang pembukaan satu sentuhan yang mengelakkan masakan hangus, prob periuk anti-overflow yang menjaga masakan sup dan bubur, dan tapak anti-slip untuk kestabilan maksimum. Tak cukup dengan itu, penutup atasnya pun boleh tanggal dan cuci, jadi kebersihan periuk pun terjaga. Dan harganya? Jangan risau, antara yang berpatutan dalam pasaran untuk periuk nasi besar! Dengan jaminan dari pembekal tempatan selama setahun untuk motor—walau panel digital tak termasuk, still berbaloi buat pilihan bijak. Package standard termasuk semua yang korang perlukan untuk mula memasak! Kalau korang cari periuk nasi besar yang murah, yang ni memang nilai terbaik!

Baca review
Rating Tinggi
6
Periuk Nasi Kecil Digital
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Sesiapa yang suka masak tapi tak nak leceh dengan segala macam periuk dan kuali, korang kena tengok periuk nasi ni: Samu GiKen Digital Rice Cooker RC30. Model periuk nasi kecil dari Samu Giken ni saiznya kompak (1.2 liter), tak makan ruang banyak dekat dapur tu. Dibuat dengan body metal dan liner aluminium, pastikan ia kukuh dan tahan lama. Ada juga pemegang yang solid untuk mudah angkat dan alihkan periuk nasi ni. Ada 2 pilihan warna hitam dan gold utk dapur korang nampak elegan dan class! Yang menarik tentang rice cooker ni adalah ianya mempunyai fungsi 8 Menu Pra-Program. Senang nak buat macam-macam, dari nasi sampai ke kek kukus! Ada Keep Warm Mode, tak payah risau makanan cepat sejuk. Dan kalau korang jenis yang sibuk, Preset Function ni macam lifeline. Setkan je masa nak masak, pergi kerja, balik-balik nasi dah siap. Kan senang tu? Beli rice cooker ni nanti korang akan dapat semuanya; rice cooker, plug, sudip nasi, cawan ukur, pengukus, dan manual. Jangan lupa, ada warranty selama setahun untuk defect pengilangan, dan dua minggu untuk wear and tear parts. So kalau korang cari rice cooker yang murah bersaiz kecil, ini pilihan yang berbaloi!

Baca review
Recommended
7
Smart Rice Cooker Tefal
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Seperti biasa, Tefal memang tak pernah mengecewakan. Kalau korang tengah cari periuk nasi yang canggih dan boleh diharap, Tefal Easy Rice Fuzzy Plus Logic Rice Cooker ni mesti masuk dalam senarai korang. Dengan kapasiti 1.8 liter yang sesuai untuk keluarga sederhana, periuk nasi ini bukan setakat untuk masak nasi je tau, tapi dia ada 11 program memasak lain yang boleh buat kerja korang jadi lebih senang dan dapur pun jadi lebih teratur. Dengan fungsi Even Heat Circulation, habaq hang, nasi korang tu mesti masak sekata, takde la nasi atas hangit ke, bawah mentah ke, semua cantik je jadi. Ditambah lagi dengan Intelligent Cooking, periuk nasi ini bagi korang hasil masakan yang tiptop setiap kali guna – smart giler kan? Dan yang paling penting, Tefal bagi jaminan sehingga 2 tahun. Amboi, rasa aman hati sikit bila beli barang elektrik yang ada warranty kan? Kalau korang memang memerlukan periuk nasi besar untuk kapasiti 4-6 orang atau nak upgrade peralatan dapur korang ke level yang lebih mantap, memang periuk nasi Tefal Easy Rice Fuzzy Plus Logic Rice Cooker ni patut korang pertimbangkan. Periuk nasi ni bukan saja membantu korang dalam memasak, tapi rekaan dia yang sleek dan modern ni pun boleh buat dapur korang nampak lebih stylish. Model ni kalau beli kat Shopee murah sikit tau!

Baca review
Recommended
8
Periuk Nasi Mini Murah Khind
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Khind Multifunction Mini Rice Cooker RCM08 ini adalah pilihan smart rice cooker untuk dapur modern yang menghargai kecekapan dan keindahan. Mini rice cooker Khind ini bukan sahaja bagus untuk memasak nasi, malah mesra pengguna untuk memasak mi, sup, bubur, jadi memudahkan sesi memasak anda. Rekaannya yang cantik dalam warna Dark Purple mesti akan memikat hati anda dan sesuai dengan dekorasi dapur masa kini. Anda pasti akan puas hati dengan kapasiti 0.8 liter yang cukup untuk menyediakan hidangan untuk keluarga kecil atau individu bujang. Tak lupa, dilengkapi dengan periuk dalaman berkualiti tinggi berlapis Teflon non-stick, yang sangat mudah untuk dibersihkan—tiada lagi periuk nasi melekat! Dengan penggunaan kuasa rendah cuma 200W, anda boleh jimat elektrik sekali. Sama ada anda tinggal bersendirian atau bersama pasangan, ini adalah periuk nasi mini terbaik yang wajib ada untuk menyenangkan kehidupan harian anda.

Baca review
9
Periuk nasi kecil terbaik
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Giselle Mini Rice Cooker KEA0371 ni memang pilihan tepat kalau korang mencari periuk nasi kecil yang praktikal dan tak menyusahkan untuk dapur rumah kecil korang. Periuk nasi elektrik ini boleh je masak nasi putih atau perang dengan sedap, dan kapasiti 1.2 liter tu memadai untuk 1 hingga 3 orang, atau kalau nak jamu kawan-kawan pun boleh masak untuk 4 cawan nasi sekali gus. Walaupun nampak kecik, tapi don’t underestimate kebolehan dia. Dengan 1.2 liter, korang boleh do everything dari masak resepi nasi, buat bubur, steam sayur atau telur, dan juga boleh buat sup atau hot pot, semuanya dalam satu pot je. Tak perlu pening kepala pikir pasal ruang dapur yang terhad. Plus, fungsi ‘steam’ dia ni menarik – boleh kukus macam-macam termasuk lauk untuk hidangan yang sihat serta menjaga nutrisi makanan korang. Design pun cun, tak panas bila pegang walaupun baru je masak. Harganya pun berpatutan, jadi kalau korang baru nak bermula hidup berdikari atau dah lama cari pengganti periuk nasi lama dengan jenis periuk nasi kecil pulak, Giselle Mini Rice Cooker ni mungkin jawapan yang korang cari. Senang cakap, mampu milik, berbaloi dan pembelian yang bijak! Ada 5 pilihan warna periuk nasi tau!

Baca review
Best Selling
10
Periuk Nasi Non-Stick Tefal Terbaik
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Bersiaplah untuk mengalami kemudahan masakan dengan Tefal Easy Rice Compact Rice Cooker RK7301, yang mana memberikan hasil nasi lembut dan sedap setiap kali. Dengan rekaan premium dan ergonomik ini, peranti dapur yang berteknologi tinggi ini bukan setakat tahan lasak, tapi juga sangat praktikal. Kapasiti penyimpanan yang besar 2.0 liter bersedia untuk memenuhi keperluan keluarga, dan keupayaan untuk mengekalkan suhu nasi hingga melebihi 12 jam benar-benar memudahkan urusan dapur anda. Tidak kira jika anda ingin masak nasi putih, nasi beriyani, bubur, atau bahkan mengukus, 8 program yang telah ditetapkan membuat setiap hidangan menjadi sangat mudah. Intipati teknologi AI Smart Cooking yang diadun dengan periuk masak yang bermutu tinggi menjadikan Tefal Easy Rice Compact Rice Cooker RK7301 pilihan yang ideal untuk setiap dapur Malaysia yang sibuk dan dinamik.

Baca review
Recommended
11
Periuk Nasi Terbaik Philips Saiz Besar
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Dengan Philips Jar Rice Cooker HD3138/62 (2.0L) ni, tiap kali masak nasi memang jaminan “fresh from the cooker” punya. Elok je nasi dia, sebab adanya teknologi kuali dengan salutan Bakuhanseki yang tahan lama dan sistem pemanasan 3D yang bijak memasak nasi korang sekata dan sempurna. Ada lagi ni, kadar habanya tu 360 darjah, maknanya haba tu memang meresap rata dari segala penjuru untuk rasa yang lebih umph! Antara fungsi lain yang ada adalah tempat pegang inner pot yang tak panas, penutup periuk yang boleh tanggal, dan indikator paras air yang senang dibaca pun tambah nilai plus! Dari segi kapasiti, haa 2.0L tu memang cukup lah untuk jamu satu famili besar kan. Pastu, nak cuci pun senang, datang siap dengan set lengkap aksesori macam tudung kukus, cawan ukur, dan sudip nasi. Tak payah risau pasal warraty, sebab produk ni ada warranty selama 2 tahun. Korang yang rajin masak dan suka jenis periuk besar yang solid tu, jangan lupa check Philips Jar Rice Cooker (2.0L) HD3138 ni. Pilihan periuk nasi besar bagus dari jenama Philips!

Baca review
Best Selling
12
Smart Non-Stick Rice Cooker
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Russell Taylors Fuzzy Logic Smart Rice Cooker ERC-30 memang pilihan tepat untuk korang yang nak ada feel masak macam pro. Gais, dengan teknologi 6-langkah memasak yang bijak, korang boleh lupakan risau pasal nasi hangit atau tak masak elok. Periuk nasi ni bukan hanya boleh masak nasi, malah boleh handle macam-macam resipi lain jugak! Ada panel sentuh yang responsif ni memudahkan kerja korang, tekan je butang pilih mode, dan terus boleh lupakan. Ada juga fungsi Keep Warm, so nasi kekal hangat walaupun korang lambat makan. Dengan kuasa 700W, korang tak perlu risau pasal bil elektrik yang melambung. Dengan kapasiti 1.8L, cukup la untuk hidangan satu family. Periuk nasi ni jugak ada rekabentuk yang smart dengan pemegang yang mudah dibawa dan periuk non-stick yang senang nak dibersihkan. Plus, jangan risau, periuk ni SIRIM certified, so kualitinya terjamin. So, kalau korang cari periuk nasi elektrik bersaiz sederhana besar, model periuk nasi dari jenama Russell Taylors ni jawapannya!

Baca review
Aksesori Dapur Berguna

Beza Rice Cooker VS Multi-Cooker

Apa perbezaan utama Periuk Nasi dengan Multi-Cooker? Antara 3 perbezaan utama antara periuk nasi/rice cooker dan multi-cooker ialah:

  • Fokus Utama: Periuk nasi direka khusus untuk memasak nasi dan mempunyai tetapan yang tepat untuk memasak nasi dengan suhu dan masa yang betul. Sementara itu, multi-cooker adalah peralatan serba boleh dengan pelbagai fungsi memasak dan tetapan menu.
  • Fungsi Tambahan: Multi-cooker selalunya dilengkapi dengan ciri tambahan seperti pengaturcaraan masa, mod tekanan (pressure cooking) dan penahanan haba (keep warm). Multi-cooker juga sering dilengkapi dengan fungsi-fungsi ekstra macam pemanggang roti, pengukus, pemanggang, penggiling, atau blender. Ini semua menambah fleksibiliti dalam memasak dan membolehkan korang eksperimen dengan pelbagai jenis hidangan.
  • Cara Penggunaan: Dari segi penggunaan dan penjagaan, rice cooker memang lebih straightforward. Dia lebih mudah digunakan dan dibersihkan berbanding Multicooker yang mungkin memerlukan sedikit lebih banyak effort untuk faham semua fungsi-fungsinya.

Jika anda hanya fokus untuk memasak nasi ataupun sekadar masakan dan resepi yang biasanya boleh dimasak menggunakan periuk biasa, periuk nasi elektrik adalah pilihan yang lebih baik. Tetapi jika anda mahukan peralatan dapur yang lebih serba boleh seperti memanggang, multi-cooker boleh menjadi pilihan yang lebih baik.

Hai semua! Hari ni kita nak sembang pasal satu benda yang penting dalam dapur kita, tapi kadang-kadang kita ambil mudah je – rice cooker. Betul tak? Rice cooker ni macam kawan baik kita dalam dapur. Bila lapar, dia yang tolong masak nasi. Jadi, penting sangat kita jaga dia baik-baik supaya dia boleh teman kita masak nasi yang sedap untuk masa yang lama.

Tips Penjagaan Rice Cooker

Cabut dan Biarkan Sejuk

Lepas guna, jangan terus cuci. Cabut dulu, biarkan sejuk. Baru lah kita boleh start proses pembersihan. Ini penting sebab kalau kita cuci masa dia panas lagi, boleh rosakkan komponen dalam rice cooker tu.

Cuci Mangkuk dan Penutup dengan Betul

Mangkuk nasi tu, kalau ada nasi yang melekat, rendam dalam air suam dan sabun sikit. Biar dia lembut, senang nak cuci. Gunakan span plastik yang lembut je, jangan guna yang kasar, nanti calar. Penutup kaca pun sama, cuci dengan air suam dan sabun.

Keringkan dengan Baik

Lepas cuci, pastikan keringkan semua bahagian dengan baik. Air yang tinggal boleh jadi punca kepada kerosakan atau karat.

Jangan Gunakan Pembersih Kasar

Bahagian luar rice cooker tu, lap je dengan kain yang sedikit lembap. Jangan gunakan pembersih kasar atau pad penyental, nanti boleh rosakkan permukaan.

Hati-Hati dengan Air

Kalau air terpercik ke dalam kawasan suis atau plat pemanas, kena biarkan kering sepenuhnya sebelum guna balik. Air dan elektrik ni tak boleh campur, bahaya.

Simpan dengan Betul

Bila dah bersih dan kering, simpan rice cooker tu dengan betul. Kord jangan balut ketat sangat, gelung longgar je. Kalau boleh, simpan dengan penutup terbalik supaya jimat ruang dan elakkan habuk masuk.

Kenapa Penjagaan Rice Cooker Penting?

Sebab kita semua nak rice cooker kita tahan lama, kan? Lagipun, dengan menjaga rice cooker dengan betul, kita boleh elakkan dari kerosakan yang tak perlu. Plus, nasi yang kita masak pun akan jadi lebih sedap dan sihat sebab kita pastikan rice cooker kita bersih dan dalam keadaan baik.

Extra Tips

  • Periksa Secara Berkala
    Sekali-sekala, periksa rice cooker anda. Pastikan tak ada kerosakan atau benda yang boleh menyebabkan masalah.
  • Simpan di Tempat Kering dan Bersih
    Pastikan tempat kita simpan rice cooker tu kering dan bersih. Ini untuk elakkan dari kerosakan akibat kelembapan atau serangan serangga.
  • Biarkan Penutup Terbuka Sikit
    Lepas cuci dan keringkan, biarkan penutup rice cooker terbuka sikit. Ini untuk elakkan dari pertumbuhan bakteria atau bau yang tak menyenangkan.

Dengan menjaga rice cooker kita dengan betul, bukan sahaja kita dapat panjangkan jangka hayat dia, tapi kita juga dapat pastikan setiap kali kita masak nasi, hasilnya akan jadi yang terbaik. Jadi, jom kita semua jaga rice cooker kita macam mana kita jaga kawan baik kita. Selamat mencuba, dan semoga tips ini bermanfaat untuk semua!

Periuk Nasi Elektrik – Untuk Rumah & Sebagai Hadiah

Zaman sekarang ni, teknologi periuk nasi pun dah makin canggih, ada yang boleh masak macam-macam jenis nasi, dari nasi putih biasa sampai nasi briyani yang wangi tu. Dengan fungsi dan pre-set masakan yang pelbagai, periuk nasi sekarang memang banyak membantu dalam masakan harian kita.

Bukan setakat untuk kegunaan sendiri, periuk nasi ni juga menjadi pilihan sebagai hadiah yang popular, terutama bagi yang baru nak memulakan hidup berkeluarga. Dengan pelbagai pilihan jenama dan harga yang berpatutan, memang senang kita nak cari yang sesuai untuk diri sendiri, atau nak bagi sebagai hadiah kat kawan-kawan atau saudara mara.

Jadi, kalau korang tengah mencari-cari periuk nasi terbaik untuk rumah baru atau nak cari hadiah untuk member yang baru kahwin tu, banyak pilihan yang boleh dipertimbangkan. Pastikan pilih yang sesuai dengan budget dan keperluan. Ada yang mahal sikit tapi banyak fungsi, ada juga yang harga berpatutan tapi tetap berkualiti dan dapat memenuhi keperluan kita masak nasi setiap hari.

 

Kongsi artikel ini :

Review Panas!
Resepi Popular