Microwave Oven Terbaik

Top 9 Jenama Microwave Oven Terbaik 2024 (Murah & Kualiti)

Microwave dah jadi alat dapur yang penting dalam kebanyakan rumah di Malaysia masa kini. Ia tak cuma memudahkan process memanaskan dan memasak makanan, malah membolehkan penyediaan hidangan yang lebih pelbagai dan sihat. Dalam artikel ini, kita akan lihat kepentingan microwave, jenis-jenisnya, ciri-ciri penting yang perlu diambil kira semasa membeli, serta menjawab soalan lazim mengenainya.

Perbezaan Oven dan Microwave

Ramai yang keliru antara oven dan microwave. Walaupun kedua-duanya berfungsi untuk memanaskan dan memasak makanan, terdapat beberapa perbezaan penting:

  • Oven guna elemen pemanas untuk memanaskan udara di dalam ruang memasak, manakala microwave guna microwave waves untuk memanaskan molekul air di dalam makanan secara langsung.
  • Oven sesuai untuk membakar makanan macam roti, kek dan pastri, serta memasak hidangan yang memerlukan kerak dan tekstur yang renyah. Microwave lebih sesuai untuk memanaskan semula, merebus dan mengukus makanan.
  • Oven memerlukan pemanasan awal dan masa memasak yang lebih lama berbanding microwave. Ia juga hasilkan kerak dan tekstur yang lebih baik untuk sesetengah makanan.
Kandungan Artikel

Jenis-Jenis Microwave

Terdapat tiga jenis utama microwave yang popular di pasaran:

  • Microwave berdiri bebas (stand-alone) – Jenis ini boleh ditempatkan di mana-mana sahaja di dapur and mudah dipindahkan. Ia biasanya dilengkapi dengan ciri-ciri asas memanaskan dan memasak.
  • Microwave bina-dalam (built-in) – Jenis ini dipasang terus ke dalam kabinet dapur dan memberikan penampilan yang lebih kemas. Ia sesuai untuk dapur yang ruang terhad.
  • Microwave atas julur (over-the-range) – Jenis ini dipasang di atas kompor dan dilengkapi dengan ekzos untuk menyedut asap semasa memasak. Ia membenarkan penggunaan ruang dapur secara optimum.

Ciri-Ciri Penting Microwave

Kalau nak beli microwave oven yang bagus, ini antara beberapa ciri penting yang anda perlu pertimbangkan:

  1. Kapasiti ruang – Pilih saiz yang sesuai dengan keperluan anda. Microwave yang lebih besar membolehkan memasak hidangan yang lebih besar dan lebih banyak pada satu-satu masa.
  2. Kapasiti Tenaga – Kapasiti tenaga yang lebih tinggi membolehkan pemanasan dan memasak yang lebih pantas. Julat biasa ialah 700-1000 watt.
  3. Fungsi-fungsi Masakan – Selain memanaskan, cari model yang menawarkan fungsi tambahan macam membakar, mengukus, grilling dan kombinasi.
  4. Panel Kawalan – Digital display dan touch controls memudahkan penggunaan. Ciri-ciri tambahan macam timer dan fungsi auto-cooking juga berguna.
  5. Ciri-ciri Keselamatan – Pastikan ada ciri-ciri keselamatan macam kunci kanak-kanak dan ciri-ciri pintu kedapan (door sealing) untuk mengawal kebocoran and tumpahan pada microwave.

Kongsi artikel ini :

Senarai Microwave Oven Terbaik

Microwave Oven Terbaik di Malaysia 2024

Best Selling
1
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Panasonic Microwave Oven NN-ST25JB (20L) ni memang best untuk korang yang nak masak atau panaskan makanan dengan cepat dan mudah. Dengan kapasiti 20 liter, microwave ni cukup besar untuk kegunaan harian. Salah satu ciri menarik dia adalah teknologi sensor yang memudahkan proses memasak dan memanaskan makanan. Jadi, korang tak perlu risau makanan jadi overcooked atau undercooked. Microwave ni juga ada 9 Auto-menus yang memudahkan korang pilih setting yang sesuai untuk jenis makanan yang korang nak masak. Ada juga fungsi Quick 30 yang sangat berguna kalau korang nak panaskan makanan dengan cepat. Dengan kuasa memasak 800W, makanan korang akan siap dalam masa yang singkat. Selain tu, microwave ni ada 5 tahap kuasa yang boleh korang pilih ikut keperluan. Dari High 800W untuk memasak cepat, sampai ke Warm 200W untuk memanaskan makanan dengan perlahan. Pintu microwave ni pun ada screen hitam yang nampak elegan dan moden. Dari segi saiz, microwave ni tak terlalu besar dan sesuai untuk dapur yang kecil. Dimensi dalaman dia adalah 306 x 308 x 214 mm, manakala dimensi luaran pula 443 x 330 x 258 mm. Berat bersih microwave ni adalah 11 kg, jadi tak terlalu berat untuk dipindahkan kalau perlu. Satu lagi ciri keselamatan yang ada pada microwave ni adalah Child Lock. Korang hanya perlu tekan butang Start tiga kali untuk aktifkan, dan tekan butang Stop tiga kali untuk matikan. Memang selamat untuk rumah yang ada anak kecil.

Baca review
Recommended
2
Microwave Terbaik bawah RM300
4.8 / 5
4.8/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Toshiba Microwave Oven MW2-MM21PF (21L) ni memang sesuai sangat untuk korang yang nak kemudahan memasak dengan cepat dan efisien. Dengan kapasiti 21 liter, microwave ni cukup besar untuk kegunaan harian, tak kira untuk panaskan makanan atau masak hidangan yang lebih besar. Salah satu ciri menarik dia ialah ada 5 tahap kuasa yang boleh disesuaikan. Jadi, korang boleh pilih tahap kuasa yang sesuai untuk setiap jenis masakan. Tak payah risau makanan jadi overcooked atau undercooked. Turntable dia pun besar, dengan diameter 270mm, jadi senang nak muatkan pinggan besar sampai 10 inci. Ini memang memudahkan kerja memasak atau panaskan makanan dalam kuantiti yang banyak. Selain tu, bahagian dalam microwave ni dicat dengan warna kelabu yang bukan saja nampak cantik, tapi juga senang nak bersihkan. Tak payah risau minyak atau sisa makanan melekat susah nak tanggal. Microwave ni juga ada fungsi defrost by time, yang sangat menjimatkan masa bila nak defrost makanan beku. Tak payah tunggu lama-lama, dalam masa singkat je makanan dah siap untuk dimasak. Lagi satu, microwave ni ada slip-proof oven feet yang memastikan microwave ni kekal stabil dan tak bergerak-gerak masa digunakan. Dengan kuasa memasak 800W, microwave ni memang power dan boleh panaskan atau masak makanan dengan cepat. Dan yang paling best, korang dapat 1 tahun warranty, jadi tak payah risau kalau ada apa-apa masalah teknikal. Secara keseluruhannya, Toshiba Microwave Oven MW2-MM21PF (21L) ni memang pilihan yang bijak untuk korang yang nak kemudahan dan kecekapan dalam memasak. Dengan pelbagai ciri menarik dan praktikal, memang berbaloi untuk dimiliki.

Baca review
Baru
3
Microwave Terbaik Elba
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Dengan kapasiti 20 liter, Microwave Oven Elba EMO-Q2078 ni memang cukup untuk kegunaan harian, tak kira nak panaskan makanan atau nak defrost ikan atau ayam. Microwave ni ada 6 tahap kuasa, jadi korang boleh pilih tahap yang sesuai untuk makanan korang. Fungsi defrost dia pun sangat membantu, terutamanya bila korang terlupa nak keluarkan makanan beku dari peti sejuk awal-awal. Dengan kuasa output 700W, makanan korang akan dipanaskan dengan cepat dan sekata. Satu lagi, microwave ni ada pemegang yang ergonomik, jadi senang nak buka tutup pintu microwave tanpa rasa sakit tangan. Panel kawalan dia pun mudah guna, ada tombol untuk tetapkan kuasa dan masa. Timer 30 minit dia pula ada bunyi isyarat bila masakan dah siap, jadi korang tak perlu risau makanan terlebih masak. Microwave Elba EMO-Q2078 ni juga ada sijil SIRIM, jadi tak perlu risau tentang keselamatan. Dengan jaminan setahun, korang boleh guna microwave ni dengan tenang hati. Rekaan badan warna hitam dia memang nampak elegan dan sesuai dengan dapur moden. Kalau korang tengah cari microwave yang praktikal dan berbaloi, Elba Microwave Oven EMO-Q2078 ni memang pilihan yang tepat. Jangan lepaskan peluang untuk dapatkan di ELBA Official Store!

Baca review
Best Selling
4
Microwave Digital Murah Terbaik
4.8 / 5
4.8/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Dessini Italy Digital Microwave Oven DMV-20PX79 (20L) ni memang terbaik untuk korang yang nak masak dengan cepat dan mudah. Dengan kapasiti 20 liter dan kuasa 700W, microwave ni boleh handle macam-macam jenis makanan. Ada 5 preset auto cook yang memudahkan korang untuk masak popcorn, reheat makanan, frozen dinner, pizza, baked potato, dan minuman. Tak payah pening kepala nak set masa dan kuasa, semua dah siap program. Microwave ni juga ada 10 tahap kuasa yang boleh disesuaikan ikut keperluan memasak korang. Kalau nak defrost makanan, ada dua pilihan – defrost by weight atau defrost by time. Memang senang gila! Paparan LED digital dia jelas dan senang nak baca, jadi korang boleh tengok masa memasak dengan mudah. Tambahan pula, ada timer automatik yang boleh set sampai 99 minit 99 saat. Satu lagi ciri best adalah kunci keselamatan kanak-kanak. Korang boleh aktifkan dengan tekan butang ‘RESET’ selama 3 saat. Jadi, tak perlu risau kalau ada budak-budak kat rumah. Microwave ni juga ada sistem pelesapan haba yang kuat, jadi mesin ni tahan lama. Microwave ni juga ada turntable kaca yang boleh tanggal dan besar, muat untuk pizza 10 inci. Dengan 360° pemanasan dan putaran turntable, makanan korang akan masak dengan lebih sekata dan efisien. Korang juga boleh pilih masa dan tahap kuasa yang ideal sama ada nak reheat atau defrost makanan. Dengan semua ciri-ciri ni, korang boleh nikmati makanan yang segar dan sedap dalam masa yang singkat. Microwave ni juga datang dengan jaminan 1 tahun dan boleh didapati di kedai rasmi. Jangan lupa rujuk manual pengguna sebelum guna, okay? Memang berbaloi untuk dapur korang!

Baca review
Recommended
5
Microwave design cantik
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Midea Digital Microwave Oven AM821C2RA-GN (21L) ni memang cantik design dia. Dengan kapasiti 21 liter, korang boleh panaskan atau masak makanan dalam kuantiti yang banyak. Microwave ni ada 8 menu auto preset, so korang tak payah pening kepala nak fikir masa dan suhu yang sesuai. Nak defrost pun senang, boleh pilih ikut berat atau masa. Rekaan dia memang cun habis, warna hijau muda retro yang memang rare, siap dengan pintu kaca berbentuk oval dan handle serta butang electroplate retro. Kawalan digital tanpa fungsi grill, tapi ada 5 tahap kuasa microwave yang korang boleh pilih. Ada juga timer sampai 95 minit dan fungsi quick start 30 saat. Turntable kaca 255mm memastikan makanan korang masak sekata. Bila masak dah siap, ada signal bunyi yang akan beritahu korang. Tak payah risau pasal keselamatan, sebab ada child safety lock. Microwave ni juga eksklusif untuk pembelian online di Shopee. Dengan dimensi 361mm x 440mm x 259mm dan berat 11.18kg, microwave ni kompak dan mudah untuk diletakkan di mana-mana sudut dapur korang. Jaminan setahun untuk keseluruhan produk dan lima tahun untuk magnetron, memang berbaloi. Jadi, kalau korang tengah cari microwave yang stylish, mudah guna, dan berfungsi dengan baik, Midea Digital Microwave Oven AM821C2RA-GN (21L) ni memang pilihan yang tepat!

Baca review
Best Selling
6
Microwave Murah di Shopee
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Sharp Microwave Oven R219EK (20L) ni memang sesuai sangat untuk korang yang nak cari microwave yang simple tapi power. Dengan kapasiti 20 liter, korang boleh panaskan makanan atau buat defrost dengan mudah. Warna hitam dia memang nampak elegan, sesuai sangat dengan dapur moden. Ada dua dial control kat depan, satu untuk power level dan satu lagi untuk timer atau defrost setting. Senang je nak guna, tak payah pening kepala. Microwave ni ada 6 power levels, dari Low sampai High, so korang boleh pilih ikut kesesuaian makanan. Fungsi defrost dia pun bagus, boleh defrost makanan dengan cepat dan sekata. Timer dia sampai 30 minit, cukup untuk kebanyakan jenis masakan. Pintu microwave ni jenis push door, jadi senang nak buka tutup. Berat dia lebih kurang 10.5kg, tak terlalu berat untuk alih-alih kalau nak ubah tempat. Sharp Microwave Oven R219EK ni guna kuasa 230-240V, 50Hz dengan output microwave 700W. Turntable dia berdiameter 245mm, cukup besar untuk letak pinggan atau mangkuk besar. Ada juga fungsi child lock dan energy save mode, jadi lebih selamat dan jimat elektrik. Reka bentuk dia solid black dengan handle perak, memang nampak kemas dan stylish. Tingkap depan dia ada lubang-lubang kecil, jadi korang boleh tengok makanan dalam microwave tanpa perlu buka pintu. Kalau korang cari microwave yang basic tapi berfungsi dengan baik, Sharp Microwave Oven R219EK (20L) ni memang pilihan yang tepat. Simple, senang guna, dan harga pun berpatutan. Memang berbaloi untuk dapur korang!

Baca review
Best Selling
7
Microwave Oven Terbaik Samsung
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Dengan kapasiti 23 liter, Samsung Microwave Oven MS23K3513AK/SM (23L) ni boleh masak macam-macam jenis hidangan tanpa masalah. Salah satu ciri menarik dia adalah Auto Cook Programme yang ada preset mode untuk pelbagai jenis makanan. Jadi, tak perlu pening kepala nak fikir masa dan suhu yang sesuai. Microwave ni juga ada Ceramic Inside™ yang tahan lama dan senang nak bersihkan. Tak perlu risau karat atau calar, sebab permukaan dia memang smooth gila. Selain tu, ada juga fungsi Quick Defrost yang boleh nyahbeku makanan dengan cepat dan sekata. Algoritma nyahbeku automatik dia kira masa yang betul untuk lima jenis makanan biasa, jadi korang boleh jimat masa untuk sediakan bahan masakan. Tak cukup dengan tu, ada juga fungsi Keep Warm yang boleh kekalkan suhu makanan tanpa terlebih masak. Jadi, makanan korang tetap panas dan sedap macam baru masak. Untuk korang yang suka masakan tempatan, ada Local Recipe function yang pre-programmed dengan resipi tempatan. Tekan je butang, terus siap hidangan tradisional kegemaran korang. Microwave ni juga ada ECO Mode yang boleh kurangkan penggunaan tenaga masa standby. Jadi, korang boleh jimat bil elektrik. Fungsi Deodorization pula akan keluarkan bau dalam cavity microwave, jadi makanan korang takkan bercampur bau. Dengan semua ciri-ciri hebat ni, Samsung Microwave Oven MS23K3513AK/SM (23L) memang pilihan terbaik untuk dapur korang. Tambahan pula, korang akan dapat hadiah percuma dan servis bila beli microwave ni. Jadi, tunggu apa lagi? Swipe right untuk tahu lebih lanjut!

Baca review
Rating Tinggi
8
Best Microwave Oven Electrolux
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Microwave Oven Electrolux UltimateTaste 500 EMG25D22BM ni antara model microwave yang popular bagi jenama Electrolux ni. Dengan kapasiti 25 liter, korang boleh masak macam-macam jenis makanan tanpa risau ruang tak cukup. Apa yang paling menarik, microwave ni ada fungsi CombiGrill yang membolehkan korang grill dan microwave dalam satu program. Jadi, tak perlu nak guna dua alat berbeza, jimat masa dan tenaga! Selain tu, fungsi Crispy Reheat dia memang power. Kalau korang ada makanan yang dah sejuk dan lembik, guna je fungsi ni untuk kembalikan kerangupan dan rasa sedap makanan tu. Ada juga 10 program pra-set yang memudahkan korang untuk masak pelbagai jenis makanan tanpa perlu fikir panjang. Tekan je butang yang sesuai, dan microwave ni akan buat kerja dia. Panel kawalan dia pun user-friendly, ada paparan digital kat bahagian atas kanan dan butang-butang serta tombol putar kat bawah paparan tu. Ada butang Quick Cook, Reheat, Crispy Reheat, Combi Grill, dan macam-macam lagi. Korang boleh pilih kuasa yang sesuai untuk setiap fungsi, dari M-HI, HI, Med, M-LO, sampai LO. Ada juga fungsi Defrost untuk cairkan makanan beku, dan Melt untuk cairkan mentega atau coklat. Microwave ni juga ada ciri keselamatan macam child lock, jadi tak perlu risau kalau ada budak-budak kat rumah. Dengan 5 tahap kuasa dan watt microwave 900W serta watt grill 1000W, memang cukup kuat untuk masak apa saja. Warna Black Pearl dia pun nampak elegan dan sesuai dengan dapur moden. Tak lupa, microwave ni datang dengan aksesori macam dulang kaca, turntable ring assembly, turntable shaft, dan high grill rack. Jadi, korang tak perlu beli aksesori tambahan.

Baca review
Recommended
9
Microwave Besar Terbaik Panasonic
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Dengan kapasiti besar 31 liter, Panasonic Microwave Oven NN-GT69JSMPQ (31L) ni memang power untuk korang masak pelbagai jenis makanan tanpa risau ruang tak cukup. Teknologi Inverter yang ada pada microwave ni memastikan masakan korang lebih sekata dan tak overcooked. Selain tu, fungsi Dual Cooking dengan 1000W Quick 30 Function memang memudahkan kerja dapur, especially bila korang nak masak makanan yang rangup dengan cepat. Microwave ni juga ada 30 pilihan menu, jadi korang boleh cuba pelbagai resipi tanpa perlu pening kepala. Lampu Eco & Bright yang ada pada microwave ni bukan je jimat tenaga, tapi juga terang untuk korang tengok makanan yang tengah dimasak. Dengan kuasa 1000W untuk microwave dan 1100W untuk grill, korang boleh buat pelbagai jenis masakan dari defrost, grill, hingga ke kombinasi masakan serentak. Reka bentuk microwave ni pun cantik dengan warna silver yang elegan dan panel kawalan digital yang mudah digunakan. Pintu microwave ni jenis push open, jadi senang nak buka tutup. Ada juga fungsi sensor stim untuk auto reheat, jadi makanan korang akan dipanaskan dengan sempurna. Selain tu, ada juga fungsi turbo defrost yang boleh defrost makanan dengan cepat dan sekata. Microwave ni juga dilengkapi dengan timer dapur, standing time, delay start, dan jam 12 jam. Korang boleh set masa masakan hingga 9 jam 50 minit, jadi memang fleksibel untuk pelbagai jenis masakan. Dengan berat 13.2 kg dan dimensi yang kompak, microwave ni sesuai untuk dapur korang yang mungkin tak berapa besar. Jadi, kalau korang cari microwave yang serba boleh dan berteknologi tinggi, Panasonic Microwave Oven NN-GT69JSMPQ (31L) ni memang pilihan terbaik!

Baca review
Aksesori Dapur Berguna

Kesimpulan

Microwave dah jadi alat dapur yang penting and berguna dalam kebanyakan rumah di Malaysia. Ia memudahkan process memanaskan dan memasak makanan, serta membolehkan penyediaan hidangan yang lebih pelbagai. Dengan memahami jenis-jenis, ciri-ciri penting dan juga cara penggunaan yang betul, anda boleh pilih microwave yang sesuai untuk memenuhi keperluan anda. Jangan ragu untuk rujuk ulasan produk microwave oven terbaik kami ini untuk dapat cadangan model terbaik ikut bajet and keperluan anda.

Soalan Lazim

Microwave yang digunakan dengan betul adalah selamat. Pastikan bekas yang digunakan selamat untuk microwave and ikuti arahan memasak dengan teliti.
Ya, kebanyakan microwave moden ada fungsi mengukus. Anda boleh guna special steaming bowls or just place food on suitable trays.
Tengok label pada bekas or cari tanda-tanda macam “microwave safe”. Elakkan guna bekas logam kerana boleh sebabkan sparks. Bekas kaca, seramik and plastic yang sesuai biasanya selamat digunakan.

Kongsi artikel ini :

Review Panas!
Resepi Popular