Logo-ResipiKita
Dapur Gas Kecil & Portable Terbaik

13 Dapur Gas Kecil Terbaik 2024 (Portable, Murah & Tahan)

Dapur gas kecil atau portable ni berguna kalau nak buat travel, masak-masak BBQ luar rumah tak pun untuk bawa dan guna waktu camping atau piknik kat luar. Praktikal, senang bawa dan nak guna pun simple je. Untuk guna dalam rumah pun ada yang sesuai juga. Ada juga yang jenis 2-in-1 – boleh guna gas cylinder rumah yang biasa tu dan boleh guna sekali dengan gas katrij butane. Ada juga yang jenis elektrik tapi kena ada power supply.

Kelebihan Dapur Gas Kecil & Portable

Dapur gas kecil atau portable, atau lebih mesra dipanggil dapur mudah alih, bukanlah konsep baru di Malaysia. Dengan adanya dapur jenis ini, aktiviti memasak boleh dilakukan di mana-mana sahaja, tanpa terikat dengan dapur di rumah. Ini beberapa kelebihan yang membuatkan ia sangat praktikal:

  1. Ringan dan Kecil: Saiznya yang kecil memudahkan untuk dibawa kemana-mana. Nak pergi camping ke, berkelah ke, semua boleh!
  2. Mudah Disimpan: Tak perlu ruang besar untuk simpan. Lepas guna, masuk je dalam beg galas atau kotak simpanan.
  3. Pelbagai Pilihan: Ada yang jenis gas, ada juga yang elektrik. Dua-dua pun boleh memasak juadah kegemaran anda dengan sempurna.

Pilihan Dapur Kecil Yang Ada di Pasaran

Dari segi harga, harga dapur gas kecil ni bermula dari RM12 sehingga RM900 – bergantung pada jenis, bahan buatan dan juga fungsi tambahan yang ada. Biasanya ada 2 jenis dapur gas portable di pasaran Malaysia;

  1. Dapur Gas Portable: Pilihan terbaik untuk yang suka memasak dengan api. Sesuai untuk masakan yang memerlukan kawalan api yang tepat.
  2. Dapur Elektrik Portable: Untuk yang lebih mementingkan keselamatan dan kemudahan, dapur elektrik ini mungkin pilihan anda. Tak perlu risau tentang penggunaan gas dan mudah dikawal.
Kandungan Artikel

Tips Memilih Dapur Portable

  1. Saiz dan Berat: Pastikan ia sesuai dengan keperluan dan kemudahan pengangkutan anda.
  2. Jenis Bahan Bakar: Pilih antara gas atau elektrik berdasarkan apa yang lebih mudah dan praktikal untuk anda.
  3. Kapasiti Memasak: Pertimbangkan berapa banyak makanan yang biasanya anda masak dalam satu sesi.
  4. Jenis Kuali & Periuk: Pilih dapur yang bersesuaian dengan alat masak anda, sama ada untuk BBQ, kuali biasa, kuali non-stick atau pun yang boleh guna periuk.

Kongsi artikel ini :

Senarai Dapur Gas Portable Terbaik

Dapur Gas Portable Terbaik di Malaysia 2024

Rating Tinggi
1
Dapur Gas Portable murah dan cantik
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Dapur Gas Kecil Homelux HP-7007, sebuah dapur gas mini yang sangat sesuai untuk aktiviti luar. Dengan dimensi yang padat iaitu 24.5cm x 20.3cm x 10cm, serta berat yang ringan, menjadikannya mudah untuk dibawa dan disimpan dalam beg atau dalam kereta semasa perjalanan. Produk ini datang dengan box plastik yang kuat, praktikan untuk penggunaannya di luar rumah. Dapur ini dilengkapi dengan penggunaan bahan api gas Butane HBG-250 (CRV) yang membolehkan ia berfungsi dengan cekap, dengan input haba nominal sebanyak 2.1kW dan penggunaan gas 150g/jam. Keistimewaan dapur ini termasuklah pemegang aloi panjang untuk kestabilan yang lebih lagi, ditambah pula dengan windshield terbina dari Stainless Steel yang menjaga api tetap stabil walaupun di kawasan yang berangin. Selain itu, dapur ini turut dilengkapi dengan sistem perlindungan kebocoran gas, dan pemutar kawalan individu yang membolehkan pengguna untuk mengawal suhu memasak dengan maksimum. Jaminan pembekal tempatan selama 6 bulan juga ditawarkan bersama produk ini, memberikan anda lebih keyakinan semasa penggunaannya. Baik untuk camping, piknik, atau keperluan luar lain, Dapur Gas Kecil Homelux HP-7007 ini menjamin kemudahan, kestabilan, dan kecekapan dalam memasak. Model HP-7007 ni antara dapur gas portable yang bagus untuk semua jenis kegunaan.

Baca review
Review Bagus
2
Dapur Gas Mini Murah 2-in-1
4.8 / 5
4.8/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Cari dapur gas kecil yang boleh pakai tong gas? Pro DIY Mini Portable Gas Stove BDZ 155-A ini memang cun untuk korang yang versatile. Boleh bawa pergi camping ke, piknik ke, atau pun guna sebagai dapur gas untuk berniaga. Dengan fungsi 2 dalam 1, korang boleh pilih nak guna gas butana atau silinder gas. Tak cukup dengan itu, dengan sistem kawalan suhu yang boleh korang laras, masak apa pun jadi lebih senang. Nak tahu lebih best apa lagi? Ada suis khas untuk kunci gas butana—keselamatan tu penting, kan? Jangan ingat bawak ke dapur terbuka je, memasak di luar pun kenalah selamat. Tapi jangan lupa, gas tu kena beli asing tau, sebab dalam pakej ni tak termasuk. Ringan je bawak, sebab berat pakej cuma 2kg, dan dimensi dia panjang 36cm x lebar 31cm x tinggi 9cm. Harga pun murah sangat dan sesuai untuk yang bajet rendah dengan Pro DIY Mini Portable Gas Stove BDZ 155-A!

Baca review
Best Selling
3
Dapur Gas Camping Murah
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Dapur Gas Camping Portable JD-308 merupakan pilihan terbaik untuk penggemar aktiviti luar yang mahukan kemudahan dalam memasak sambil menjelajah. Dibina dengan keluli tahan karat yang berkualiti, dapur gas ini tahan terhadap cuaca dan penggunaan jangka panjang. Dengan rekaan yang ringkas dan kuat, ia mudah disimpan dan dibawa kemana-mana, menjadikan ia rakan yang sempurna untuk camping, memancing atau piknik. Menggunakan teknologi pembakar yang cekap dan senyap, dapur ini memastikan hasil memasak yang berkualiti hampir sama seperti dapur rumah anda. Dengan sistem kawalan gas yang sensitif, ia menawarkan pengalaman memasak yang lebih selamat dan cekap tanpa risiko gas bocor atau letupan. Kelebihan lain termasuk kawalan haba yang boleh diubah suai yang membolehkan anda memasak pelbagai jenis makanan hingga ke tahap kemasakan yang anda inginkan. Selain itu, dapur ini mempunyai sistem kawalan keselamatan yang sensitif tekanan, yang secara automatik akan memotong sumber gas jika tekanan terlalu tinggi, menambahkan lagi aspek keselamatan. Sama ada di rumah atau dalam perjalanan, Dapur Gas Camping Portable JD-308 akan memenuhi keperluan memasak anda dengan cemerlang, memberikan kenyamanan tanpa mengira lokasi.

Baca review
Best Selling
4
Dapur Gas Kecil Murah Pensonic
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Dapur Gas Portable Pensonic PPG-2003N ni memang best giler untuk korang yang suka berkhemah ke, buat steamboat bersama kawan-kawan, atau jualan gerai tepi jalan. Dengan berat yang ringan, hanya 1.5kg, korang boleh bawak pergi mana-mana je dengan sangat mudah, ada kotak khas untuk simpan benda ni. Keselamatan pun cukup sgt dengan sistem kartrij gas yang unik, ada pelindung cecair supaya gas butana yang korang guna tu (3~5kg/cm2) tak mudah bocor. Dan yang bagus tu, korang boleh tukar botol gasnya kalau habis – so tak perlu risau habis gas time-time penting. Pembakar die-cast dari alloy aluminium, solid habis dan tahan panas, body pulak dibuat dari cold-roll steel dan dicat cantik, maknanya korang tak perlu pening kepala nak maintain. Dengan harga mampu milik ni, korang dah dapat dapur gas yang simple dan ringkas ni dengan waranti setahun dari Pensonic (beli dari official store tau!). Ada juga kawalan nyalaan boleh adjust, so nak masak slow ke, nak grill ke, semua boleh setel! Simple gile nak guna dan jimat gas, tapi paling penting, masakan korang jadi lagi sedap dan memuaskan dengan Dapur Gas Portable Pensonic PPG-2003N ni. Dapur kecil ni sesuai jugak untuk buat travel.

Baca review
Best Selling
5
Dapur Kecil Elektrik Terbaik
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Dapur Elektrik Kecil Hot Plate / Iron Bar merupakan pilihan yang ideal untuk dapur yang memerlukan penjimatan ruang ataupun untuk kegunaan pejabat. Dengan kuasa 1000W, dapur elektrik ini mampu menyediakan haba secara cepat dan efisien, serupa dengan dapur gas atau induksi. Reka bentuknya yang ringkas dan portable menjadikannya mudah untuk dibawa dan digunakan di mana-mana sahaja. Selain itu, dapur ini dilengkapi dengan pelbagai fungsi operasi haba yang boleh disesuaikan sesuai dengan keperluan memasak anda. Tinggal pilih sahaja tahap haba yang diperlukan, dan anda boleh menyediakan pelbagai hidangan, dari kopi panas, sup, dan lain-lain. Bahan pembuatan menggunakan besi berkualiti tinggi dan panel yang tebal, menjamin ketahanan dan keawetan produk. Ditambah pula, dapur ini selamat dan mesra pengguna, serta sesuai dengan semua bahan periuk seperti kaca, periuk kesihatan, periuk keluli tahan karat, periuk batu, dan periuk seramik. Ini menjadikannya lebih versatile dan praktikal untuk penggunaan harian. Gunakan Dapur Elektrik Kecil Hot Plate / Iron Bar ini untuk pengalaman memasak yang mudah dan efisien, tanpa perlu risau tentang penggunaan ruang yang besar atau kesulitan membawa peralatan masak yang berat.

Baca review
Best Selling
6
Dapur Gas Camping murah
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Kalau cari dapur gas portable yang bagus dan boleh selit masuk beg untuk camping, jenis macam ni memang pilihan paling simple. Dapur Gas Camping Fire Giants K-202 adalah pilihan yang terbaik bagi peminat aktiviti luar yang mahukan kecekapan dan kemudahan semasa memasak. Dibina daripada keluli tahan karat dan besi yang tahan lama, dapur gas ini menjanjikan ketahanan dan dipercayai. Rekabentuk yang kecil dan ringan (hanya 450g), memudahkan anda untuk membawanya ke mana saja. Dapur gas kecil ini menggunakan gas butana atau propana, dengan kuasa 2800W yang menyediakan api besar dan kuat, memastikan makanan anda dimasak secara sempurna. Baik anda seorang backpacker, pemancing, atau siapa saja yang sukakan kegiatan luar, dapur gas ini sangat praktikal dan sesuai untuk memudahkan aktiviti memasak anda di luar rumah. Dengan kelengkapan piezoelectric ignition, ia juga mudah dihidupkan. Nikmati keselesaan memasak dengan cepat dan efisien di mana saja anda berada dengan Dapur Gas Camping Fire Giants K-202 ini! Harga dapur gas kecil ni pun murah!

Baca review
Recommended
7
Dapur Gas Kecil Infrared Butterfly
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Dapur Gas Kecil Butterfly Infrared BPG-218F – Dapur gas saiz kecil yang sesuai untuk kegunaan harian. Dapur ini memang tepat untuk yang sukakan fungsi berguna dalam saiz yang tak makan tempat. Bestnya, ia ada kuasa panas 2.1kw yang memastikan masakan kita cepat siap tapi tetap masak rata. Dengan penggunaan gas butane yang mudah dapat kat mana-mana kedai, kita tak perlu risau pasal stok gas. Menarik tentang dapur gas kecil ni, ianya menggunakan teknologi infrared yang berguna untuk kegunaan dikawasan yang berangin. Dengan ciri ini, kita tak perlu risau tentang litar api atau pun minyak yang melimpah ke atas meja waktu kita masak. Kita juga boleh kawal penggunaan gas dengan mudah – hanya 150g/jam. So, bagi yang mencari dapur gas yang praktikal, ringkas tapi penuh dengan fungsi lengkap, Dapur Gas Kecil Butterfly Infrared BPG-218F ni pilihan yang mantap. Sesuai untuk kegunaan outdoor dan kawasan berangin.

Baca review
Recommended
8
Dapur Gas Stainless Steel Kecil
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Golden Fuji GF-9000 adalah dapur gas mini yang sangat praktikal dan efisien untuk semua pengembara yang gemar memasak di luar. Dengan dimensi 20cm x 25cm, dapur gas travel ini ringan dan dilengkapi dengan kotak yang mudah dibawa, menjadikannya peneman yang ideal untuk perjalanan dan aktiviti luar. Rekaannya yang tahan lasak dengan keluli tahan karat tidak hanya memberi keindahan yang estetik tetapi juga memudahkan pembersihan dan penyelenggaraan. Dapur ini dilengkapi dengan pembakar nyalaan Piezo-Electric, yang menyediakan nyalaan api yang kuat dan sekata, sesuai untuk memasak apa saja dari bbq, grill hingga hot pot. Kestabilan api dapat dikawal sepenuhnya, menjadikan memasak lebih mudah dan lebih menyeronokkan. Selain itu, kelengkapan keselamatan yang terintegrasi memastikan penggunaan yang selamat setiap masa, membuatkan Golden Fuji GF-9000 pilihan yang tepat untuk setiap peminat masakan dan aktiviti luar.

Baca review
Recommended
9
Dapur Gas Mini Dr. Hows
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Nak masak di mana-mana pun jadi mudah dengan Dr. Hows Twinkle Mini Stove Portable ni. Dapur gas mini yang cantik ni wajib ada untuk mereka yang suka travel, picnic atau nak menyediakan makanan hangat tanpa perlu risau pasal ruang yang terhad. Reka bentuk yang cantik dan ringkas ini, datang dari Korea, memang nampak bergaya dan praktikal sekaligus. Beratnya yang ringan, 1.3kg untuk yang Mini dan 1.75kg untuk size Besar, memudahkan kita nak angkat bawak pergi picnic ke, camping ke, memang cun! Kelebihan lain yang menonjol ialah fungsi kawalan suhu sensitif tekanan, yang membolehkan kita mengawal api dengan mudah dan tepat. Tak payah risau pasal makanan hangus atau tak masak sempurna. Ada pengapit seramik yang tahan lama memastikan tiada kebocoran gas dan penggunaan yang lebih selamat. Ditambah lagi dengan reka bentuk yang tertutup – memang takde cerita bocor gas lah! Diperbuat dari aluminium yang senang dibersihkan, dan api yang terfokus dengan tiga tahap penyesuaian kuasa, menjamin masakan kita sempurna. Ada juga fungsi kunci keselamatan untuk kanak-kanak, takut budak-budak main, jadi keamanan dan keselamatan terjaga. Ringkasnya, Dr. Hows Twinkle Mini Stove ni memang pilihan bijak bagi sesiapa saja yang suka masakan dimana-mana, sambil jaga keselamatan dan gaya hidup yang praktikal.

Baca review
Review Bagus
10
Dapur Gas BBQ Terbaik
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Dapur Gas BBQ Mini HPB-6006B dari jenama Homelux ni ideal untuk pengembaraan luar dan aktiviti berkumpul bersama keluarga dan rakan-rakan. Dengan saiz yang mudah alih dan box yang disertakan, anda boleh bawa dapur gas ini ke mana saja untuk menikmati aktiviti memasak di luar ruangan. Dapur ini membolehkan anda BBQ bermacam jenis makanan dari jagung hingga kepada daging, semua boleh dimasak dengan sempurna menggunakan teknologi infrared yang cekap. Tidak perlu lagi menggunakan arang, dapur gas mini ini beroperasi menggunakan gas butana dengan penggunaan gas yang rendah iaitu 150g/jam dan kuasa 2.1KW, menjadikannya pilihan yang ekonomi dan mesra alam. Keselamatan adalah keutamaan pada Dapur Gas ini; dilengkapi dengan pelbagai ciri keselamatan termasuk Safety Switch Automatik dan Perlindungan Kebocoran Gas. Selain itu, bahan bakar stainless steel memastikan tahan lama dan mudah untuk dibersihkan—semua itu membuatnya menjadi pilihan yang sangat praktikal dan selamat untuk semua jenis kegiatan memasak outdoor anda. Untuk aktiviti BBQ yang lebih mudah dan menyenangkan, boleh cuba Homelux Dapur Gas BBQ Mini HPB-6006B ni. Sangat praktikal!

Baca review
Best Selling
11
Dapur Gas Kecil Murah Butterfly
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Ketika anda sedang merancang untuk berkhemah atau piknik, Dapur Gas Portable Butterfly – BPG-188 ini adalah pilihan yang tidak akan mengecewakan. Dapur ini bukan sahaja ringan dan mudah untuk dibawa ke mana-mana sahaja tetapi juga cukup bertenaga dengan kuasa input panas sebanyak 2.9kW yang memungkinkan anda memasak dengan lebih cepat dan efisien. Walaupun saiznya yang kompak, jangan terkejut dengan kemampuannya memasak pelbagai jenis hidangan dengan mudah. Selain itu, dapur gas ini menggunakan tombol untuk kawalan nyalaan yang memudahkan anda untuk mengatur suhu masakan dengan tepat dan menjaga konsistensi api supaya masakan dapat dimasak dengan sempurna. Dapur gas ini menggunakan katrij butana gas, dapur ini menjadi pilihan yang ideal bagi siapa saja yang mencari solusi memasak yang praktis semasa di luar rumah. Kalauu beli dari Official Store Butterfly, anda dapat jaminan selama setahun daripada pengilang Butterfly dan tambahan enam bulan khusus untuk Hot Plate jika ada cacat pengilangan. Perhatikan bahawa sebarang salah guna atau pengubahan sendiri kepada produk ini akan menyebabkan jaminan tersebut terbatal. Dengan berat bersih hanya 1.60kg dan dimensi yang padat, dapur gas portable ini menjadikan aktiviti memasak anda ketika camping atau mana-mana luar rumah menjadi sesuatu yang mudah dan menyeronokkan.

Baca review
Review Bagus
12
Dapur Gas Murah Portable
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Dengan design yang ringan dan portabel, Hanabishi Portable Gas Stove HG550 ni memudahkan penyediaan makanan di mana-mana lokasi, tak kira atas bukit atau tepi pantai. Tak perlu risau pasal keselamatan, sebab dapur gas ni ada auto-ignition dan kunci keselamatan gas. Bara api pun boleh laras dengan mudah guna pemutar kawalan api. Satu lagi kelebihannya, dapur gas ini menggunakan kanister butana 8oz yang standard, jadi mudah nak cari gantinya. Penggunaan bahan bakarnya efisien, cuma 155g/jam dengan input 2.3kW. Dengan warranty setahun dan bahan keluli tahan lama, korang tak perlu risau nak guna lama-lama. So, sama ada untuk camping yang ringkas atau pemakaian harian di rumah, Hanabishi HG550 ni memang stov gas yang boleh harap. Harganya pun murah dan berbaloi sangat.

Baca review
Review Bagus
13
Dapur Gas Untuk Grill & Steamboat
5 / 5
5/5
Ringkasan Produk Ini
Lihat produk ini di
Review Produk

Korang cari tungku gas yang ringan, cantik dan mudah dibawa kemana-mana? Iwatani Tatsujin Slim Beta Tungku Dapur Gas Portable adalah pilihan yang tepat untuk korang! Dengan tinggi hanya 74mm, reka bentuk ultra-nipis dan bergaya ini menjadikan rutin memasak harian korang jadi lebih mudah dan menyeronokkan. Berat tungku ini hanya 1.5kg termasuk box, dan boleh digunakan hingga 70 minit tanpa henti – sangat sesuai untuk aktiviti luar seperti berkhemah atau piknik. Selain itu, tungku ini memiliki knob pengapian yang direka khas untuk mudah dilaras, membolehkan korang mengawal saiz api dari tinggi ke rendah mengikut keperluan masakan. Jadi, tak kisahlah jika korang nak memasak cepat atau perlahan, semua boleh diatur dengan mudah. Jangan lupa gunakan kartrij gas IWATANI asli untuk hasil yang maksimum dan pengalaman masak yang selamat!

Baca review
Aksesori Dapur Berguna

Dapur gas kecil atau portable ni memang satu inovasi yang memudahkan kita semua, terutamanya bagi yang suka aktiviti luar. Dengan adanya dapur ini, siapa bilang memasak hanya terbatas di dapur rumah? Jadi, jangan tunggu lagi. Sama-sama kita jelajah dunia memasak dengan lebih bebas dan praktikal dengan dapur gas kecil dan portable ini. Selamat memasak!

Soalan Lazim

Senang je, fikirkan apa yang paling penting bagi anda. Pertimbangkan saiz dan berat dapur tu untuk memudahkan pengangkutan. Pastu, pikir juga jenis bahan bakar apa yang anda rasa mudah nak cari dan pakai. Jangan lupa tengok juga kapasiti memasak, kira berapa banyak makanan yang biasanya anda masak dalam satu masa.
Ha, yang ni bergantung pada preference anda tau. Kalau anda lebih suka kawalan api yang lebih presisi untuk masakan, dapur gas portable memang sesuai sangat. Tapi kalau utamakan keselamatan dan kemudahan, boleh pilih dapur elektrik portable. Dapur elektrik ni tak guna api terbuka, so kurang risiko.
Yess, memang boleh! Sebab dapur jenis ni direka khas untuk mudah dibawa ke mana-mana. Ringan dan kompak, prima untuk aktiviti luar seperti camping atau piknik.

Kongsi artikel ini :

Review Panas!
Resepi Popular