Logo-ResipiKita
Resepi Mee Goreng Basah
Simple
Mee Goreng Basah Simple

Resepi Mee Goreng Basah (Simple & Sedap)

Rating Resipi
5/5
Level:
Mudah
Jumlah Bahan:
9 bahan
Jumlah Masa:
30 minit
Hidangan Untuk:
4 orang
Penyediaan:
15 minit
Memasak:
15 minit
Level:
Mudah
Jumlah Bahan:
9 bahan
Jumlah Masa:
30 minit
Hidangan Untuk:
4 orang
Penyediaan:
15 minit
Memasak:
15 minit

Siapa kat sini yang tak suka dengan Mee Goreng Basah, satu hidangan yang rasa-rasanya semua orang Malaysia suka? Cepat, senang, dan yang paling penting, sedap giler! Hidangan ni memang sempurna untuk apa sahaja situasi – sama ada sebagai comfort food hujung minggu, makan malam cepat selepas kerja, atau even bawak bekal ke office. Yang bestnya, resepi Mee Goreng Basah yang kita nak kongsi ni, bukan sahaja simple tapi juga boleh diubah suai ikut selera masing-masing. Nak pedas lebih, tambah cili. Suka seafood, boleh letak. Vegetarian? Skip je bahan haiwan dan tambah lebih sayuran. Keluarga Malaysia, kan? Kita suka semua orang happy!

Disebabkan ianya simple dan cepat masak, Mee Goreng Basah merupakan pilihan utama di kedai-kedai mamak atau gerai tepi jalan, terutamanya bila lapar melanda tengah malam. Tidak hanya itu, resepi ini juga amat sesuai dihidangkan dalam apa-apa acara; dari majlis keluarga hingga kenduri kahwin. Walaupun nampak macam mudah, tapi nak dapatkan rasa yang sedap tuh, kena ada ‘magic touch’ sikit lah. Jangan risau, dengan bahan-bahan yang disediakan serta langkah demi langkah yang ditunjukkan, insya-Allah, semua orang boleh jadi chef yang power di dapur sendiri. Ok jom kita tengok bahan dan cara-caranya!

Share Resipi Ini :

Bahan-Bahan Mee Goreng Basah Simple

1.
Mee Kuning (1 Paket atau Setengah kilo)
2.
Cili Kisar (1 Senduk - ikut rasa pedas)
3.
Sawi (Ikut banyak yang anda suka)
4.
Sotong/Udang/Ayam/Daging (Segenggam - Dipotong kecil)
5.
Sos Tiram (2 Sudu Besar)
6.
Sos Cili (1 Sudu Besar)
7.
Kicap Manis (Sukatan ikut selera anda)
8.
Taugeh (Kalau suka)
9.
Tauhu (Di potong kecil - kalau suka)
Beli Bahan di Shopee πŸ›’
Gardenia Numee ResipiKita
Gardenia Numee (450g)
Aksesori Dapur Murah
Murah
Hodekt Electric Hand Mixer
Hodekt Electric Hand Mixer
Stainless Steel Colander Basket
Stainless Steel Colander Basket
Popular
12 Grids Eggs Storage Box
12 Grids Eggs Storage Box
Murah
Portable Mini Wireless USB Chopper
Portable Mini Wireless USB Chopper

Cara Masak Mee Goreng Basah (Simple & Sedap)

1.

Mula-mula tumis cili blend sampai garing, Mcm buat sambal tumis. Cili kena banyak baru kuah pekat dan cantik.

2.

Masukkan Ayam/Daging. Tunggu sampai masak, tuang kicap, sos tiram dan sos cili. Tumis lagi sampai pekat.

3.

Masukkan sedikit perasa/garam kemudian masukkan mee dan gaul rata. Masukkan 1 cawan air panas. Baru masukkan Sotong/Udang (kalau ada) sebab tak nak overcooked.

4.

Akhir sekali masukkan sayur sawi. Tunggu sekejap sampai udang dan sotong masak. Dah siap untuk dimakan!

Baca Juga :

Best Selling

On Sale

Jeetee Non Stick Granite Frying Pan (24cm)
JEETEE Non Stick Granite Frying Pan 24cm

On Sale

Jeetee Non Stick Granite Frying Pan (24cm)

Teknologi Kuali Non-Stick German (5mm coating)

Shopee App Logo
Lazada App Logo

Harga dari

RM59
Resipi ini dalam kategori:
Peralatan Memasak:

Share Resipi Ini :

Review Panas!
Tips & Petua Menarik
Resipi Popular
Resipi Sambal & Pencicah