Logo-ResipiKita
Resepi Kuih Nona Manis (Lemak & Lembut)
Popular
Resepi Nona Manis Berlemak

Resepi Kuih Nona Manis (Lemak & Lembut)

Rating Resipi
5/5
Level:
Mudah
Jumlah Bahan:
14 bahan
Jumlah Masa:
40 minit
Hidangan Untuk:
10 orang
Penyediaan:
30 minit
Memasak:
10 minit
Level:
Mudah
Jumlah Bahan:
14 bahan
Jumlah Masa:
40 minit
Hidangan Untuk:
10 orang
Penyediaan:
30 minit
Memasak:
10 minit

Kuih Nona Manis ni boleh dikatakan semua orang suka makan, lagi-lagi budak-budak kan. Kuih tradisional yang satu ni memang popular, terutama masa bulan puasa atau majlis makan-makan. Apa yang buat kuih ni special sangat ialah kombinasi rasa lemak manis dari santan dan wangi pandan yang memang menyelerakan! Teksturnya yang lembut dan kenyal, ditambah pula dengan lapisan hijau pandan dan putih santan yang cantik, memang buat kita makan satu tak cukup.

Resepi Nona Manis ni sebenarnya tak susah mana pun, cuma kena ada sedikit kesabaran dan ketelitian masa buat adunan tu dan waktu anda kukus. Kalau korang ikut langkah-langkah yang betul, confirm kuih korang jadi perfect! So, jangan risau kalau korang baru first time nak cuba buat kuih ni. Ok jom kita tengok bahan dan cara-caranya!

Share Resipi Ini :

Bahan Masak Nona Manis A

1.
1 biji telur
2.
Setengah cawan gula
3.
1 cawan santan
4.
1 cawan tepung gandum
Beli Bahan di Shopee πŸ›’
Pewarna Makanan (Nasi & Kuih)
Pewarna Makanan (Nasi & Kuih)
Hodekt Electric Hand Mixer
Hodekt Electric Hand Mixer

Bahan Masak Nona Manis B

1.
Setengah cawan santan
2.
Setengah cawan air pandan
3.
1/4 cawan gula halus
4.
1/4 cawan tepung jagung
5.
Secubit garam
6.
Pewarna hijau

Bahan Masak Nona Manis C

1.
2 cawan santan pekat
2.
2 sudu besar tepung gandum
3.
2 sudu besar gula pasir
4.
Setengah sudu kecil garam
Aksesori Dapur Murah
Murah
Hodekt Electric Hand Mixer
Hodekt Electric Hand Mixer
Murah
Oil & Sauce Dispenser Glass Bottle
Oil & Sauce Dispenser Glass Bottle
Popular
12 Grids Eggs Storage Box
12 Grids Eggs Storage Box
Murah
Portable Mini Wireless USB Chopper
Portable Mini Wireless USB Chopper

Cara Buat Kuih Nona Manis (Lemak & Lembut)

1.

Campurkan semua bahan A dalam blender dan blend hingga sebati. Ketepikan.

2.

Dalam mangkuk, campurkan gula, tepung jagung, garam dan pewarna hijau.

3.

Tuangkan santan dan air pandan ke dalam campuran tadi dan kacau rata.

4.

Masak campuran ini di atas api perlahan hingga pekat dan menggelegak. Tutup api dan biarkan ia suam.

5.

Bila dah suam, campurkan bahan B tadi ke dalam bahan A yang telah diblend tadi. Blend lagi hingga sebati. Ketepikan.

6.

Campurkan semua bahan C dan tapis. Masak campuran ini di atas api perlahan hingga menggelegak. Tutup api.

7.

Sediakan acuan lompang dan sapu minyak masak.

8.

Masukkan adunan hijau ke dalam acuan hingga 3/4 penuh.

9.

Paipkan adunan putih di tengah sehingga hampir penuh acuan.

10.

Pastikan pengukus sudah panas, kemudian kukus selama 10 minit.

Baca Juga :

Tips Memasak

Tips memasak Nona Manis yang sempurna? Pastikan telur dan santan anda berada dalam suhu bilik untuk memudahkan proses pukulan dan adunan. Ketika mengukus, pastikan air cukup banyak dan panas sebelum meletakkan adunan dalam acuan. Jangan lupa, jangan buka penutup periuk kukusan sebelum masa kukusan habis untuk elakkan Nona Manis jatuh dan tidak gebu. Akhir sekali, jangan tergesa-gesa nak makan, biarkan Nona Manis sejuk dulu baru keluarkan dari acuan. Selamat mencuba!

Best Selling

On Sale

Russell Taylors Non-Stick Fry Pan Marble Coated
Russell Taylors Non-Stick Fry Pan Marble Coated

On Sale

Russell Taylors Non-Stick Fry Pan Marble Coated

Diperbuat dari Marble Coated Granite + Die-cast Aluminium

Shopee App Logo
Lazada App Logo

Harga dari

RM59
Resipi ini dalam kategori:
Peralatan Memasak:

Share Resipi Ini :

Review Panas!
Tips & Petua Menarik
Resipi Popular
Resipi Sambal & Pencicah