Logo-ResipiKita
Resepi Kek Pandan Kelapa (Gebu & Sedap)
Simple
Resepi Kek Simple

Resepi Kek Pandan Kelapa (Gebu & Sedap)

Rating Resipi
5/5
Level:
Mudah
Jumlah Bahan:
10 bahan
Jumlah Masa:
90 minit
Hidangan Untuk:
8 orang
Penyediaan:
30 minit
Memasak:
60 minit
Level:
Mudah
Jumlah Bahan:
10 bahan
Jumlah Masa:
90 minit
Hidangan Untuk:
8 orang
Penyediaan:
30 minit
Memasak:
60 minit

Dengan aroma pandan yang wangi bercampur dengan rasa lemak kelapa yang menyelerakan, pasti membuatkan sesiapa saja terliur. Resepi Kek Pandan Kelapa ini adalah gabungan sempurna antara rasa dan aroma yang memikat, menjadikannya pilihan yang ideal untuk pelbagai majlis atau sekadar untuk dinikmati bersama secawan teh petang. Kek ini mempunyai tekstur yang lembut dan moist, dengan lapisan kelapa kering yang menambahkan sedikit tekstur dan rasa yang kaya.

Walaupun resepi ini mungkin kelihatan sedikit rumit dengan langkah pemisahan kuning dan putih telur, serta penggunaan ovallete untuk memberikan tekstur yang lebih gebu, jangan risau! Prosesnya sebenarnya cukup mudah jika anda mengikuti setiap langkah dengan teliti. Kek ini sesuai untuk dihidangkan sebagai pencuci mulut dalam majlis-majlis keraian atau sebagai snek istimewa untuk keluarga tercinta. Ok jom kita tengok bahan dan cara-caranya!

Share Resipi Ini :

Bahan-bahan (Untuk loyang berukuran 8x8 inci)

1.
250 gm mentega
2.
1 cawan gula kaster (dibahagikan kepada 1/4 cawan dan 3/4 cawan)
3.
1 sudu kecil ovallete
4.
5 biji telur gred A (kuning dan putih telur dipisahkan)
5.
2 cawan tepung superfine atau tepung gandum (diayak bersama baking powder)
6.
1 sudu kecil baking powder
7.
100 ml santan pekat
8.
2 sudu kecil perisa pandan atau pandan emulco
9.
Sedikit pewarna hijau
10.
Sedikit kelapa kering untuk ditabur di atas kek
Beli Bahan di Shopee πŸ›’
Pewarna Makanan (Nasi & Kuih)
Pewarna Makanan (Nasi & Kuih)
Aksesori Dapur Murah
Popular
12 Grids Eggs Storage Box
12 Grids Eggs Storage Box
Murah
Kitchen Heat-Resistant Spatula
Kitchen Heat-Resistant Spatula
Murah
Hodekt Electric Hand Mixer
Hodekt Electric Hand Mixer
Stainless Steel Colander Basket
Stainless Steel Colander Basket

Cara Buat Kek Pandan Kelapa (Gebu & Sedap)

1.

Pukul putih telur bersama 1/4 cawan gula kaster hingga ringan dan ketepikan.

2.

Dalam bekas lain, pukul mentega, ovallete dan 3/4 cawan gula kaster hingga kembang dan berwarna putih.

3.

Masukkan kuning telur satu persatu sambil terus dipukul hingga sebati.

4.

Tambahkan perisa pandan dan pewarna hijau, kacau rata.

5.

Masukkan tepung dan santan secara selang-seli ke dalam adunan, kacau rata hingga sebati.

6.

Masukkan adunan putih telur dan gaul dengan kaedah kaup balik.

7.

Sediakan loyang yang telah dilapik dengan kertas minyak dan sapu sedikit mentega di sekeliling loyang.

8.

Tuang adunan ke dalam loyang, ratakan dan hentakkan loyang beberapa kali untuk mengeluarkan gelembung udara.

9.

Taburkan kelapa kering di atas adunan.

10.

Bakar kek selama 1 jam atau sehingga masak dengan suhu 180c, gunakan api atas dan bawah dan letakkan kek di rak tengah dalam oven.

11.

Setelah masak, angkat dan biarkan kek sejuk di atas redai.

12.

Bila dah sejuk, potong kek dan siap untuk dihidangkan!

Baca Juga :

Tips Memasak

Nak buat kek pandan kelapa ni memang senang je. Pertama, pastikan pandan yang korang guna tu fresh ya, sebab rasa pandan yang fresh tu yang bagi kek ni rasa yang sedap dan wangi. Kedua, jangan lupa tapis tepung dan baking powder sebelum guna, sebab kalau tak, kek korang nanti boleh jadi berketul-ketul. Ketiga, waktu nak bakar, jangan buka pintu oven selalu. Nanti suhu dalam oven tak stabil dan kek korang tak naik cantik. Last but not least, biarkan kek sejuk betul-betul sebelum potong. Kalau tak, kek tu akan hancur dan tak cantik. Selamat mencuba!

Best Selling

On Sale

Dapur Elektrik Kecil Hot Plate / Iron Bar
Dapur Elektrik Kecil Hot Plate : Iron Bar

On Sale

Dapur Elektrik Kecil Hot Plate / Iron Bar

Reka bentuk yang portable, sangat sesuai untuk kediaman yang memerlukan penjimatan ruang.

Shopee App Logo

Harga dari

RM23

 

 

Resipi ini dalam kategori:
Peralatan Memasak:

Share Resipi Ini :

Review Panas!
Tips & Petua Menarik
Resipi Popular
Resipi Sambal & Pencicah