Logo-ResipiKita
Resepi Kek Keju Jepun
Popular
Resepi Cheesecake Jepun

Resepi Kek Keju Jepun (Lembut, Gebu & Mudah)

Rating Resipi
5/5
Level:
Sederhana
Jumlah Bahan:
7 bahan
Jumlah Masa:
150 minit
Hidangan Untuk:
8 orang
Penyediaan:
60 minit
Memasak:
90 minit
Level:
Sederhana
Jumlah Bahan:
7 bahan
Jumlah Masa:
150 minit
Hidangan Untuk:
8 orang
Penyediaan:
60 minit
Memasak:
90 minit

Nak cuba buat resepi Kek Keju Jepun yang fluffy dan melt-in-your-mouth ni kat rumah? Kek Keju Jepun ni memang terkenal dengan tekstur dia yang lembut dan ringan, rasa dia pulak tak terlalu manis, cukup perfect untuk minum petang atau sebagai dessert lepas makan malam. Kek ni juga selalunya jadi pilihan bila kita nak buat sesuatu yang special untuk family atau kawan-kawan. Lagi best, bahan-bahan dia pun simple je senang cari.

Salah satu perkara yang buat Kek Keju Jepun ni special adalah teknik water bath masa baking. Teknik ni penting untuk pastikan kek korang masak sekata dan tak kering. Memang leceh sikit, tapi hasil dia memang berbaloi. Kalau korang ikut step by step yang aku share ni, confirm korang akan dapat kek yang gebu dan sedap. So, tak payah risau kalau tak pernah buat kek sebelum ni, resepi ni memang beginner-friendly. Ok jom kita tengok bahan dan cara-caranya!

Share Resipi Ini :

Bahan-bahan Resepi Cheesecake Jepun

1.
7 keping keju cheddar (setiap keping lebih kurang 28g)
2.
200ml susu segar atau susu cair
3.
4 biji telur
4.
75gm tepung naik sendiri
5.
75gm butter
6.
100gm gula halus
7.
1/2 sudu teh cream of tartar
Beli Bahan di Shopee 🛒
Kitchen Heat-Resistant Spatula
Kitchen Heat-Resistant Spatula
Aksesori Dapur Murah
Murah
Portable Mini Wireless USB Chopper
Portable Mini Wireless USB Chopper
Stainless Steel Colander Basket
Stainless Steel Colander Basket
Popular
12 Grids Eggs Storage Box
12 Grids Eggs Storage Box
Murah
Kitchen Heat-Resistant Spatula
Kitchen Heat-Resistant Spatula

Cara Buat Kek Keju Jepun (Lembut, Gebu & Mudah)

1.

Hancurkan keju cheddar, campur dengan susu dan masak dengan api slow. Kacau selalu tau.

2.

Bila keju dah hancur, masukkan butter dan biar sampai cair. Lepas tu, tutup api dan biar sejuk.

3.

Asingkan putih dan kuning telur dalam bekas lain.

4.

Pukul putih telur, gula dan cream of tartar sampai jadi meringue (bertanduk).

5.

Pukul kuning telur sampai kembang, lepas tu masukkan adunan keju yang dah ditapis tadi.

6.

Masukkan tepung sikit-sikit, kacau slow-slow sampai sebati.

7.

Lepas tu, masukkan adunan putih telur dan kaup balik sampai sebati.

8.

Sediakan loyang, lapik dan sapu sikit butter.

9.

Letak loyang dalam bekas yang ada air panas.

10.

Panaskan oven dan bakar kek dalam 1 jam 30 minit atau ikut suhu oven korang.

Baca Juga :

Tips Memasak

Tips memasak resepi Kek Keju Jepun ni, pastikan suhu bilik dan bahan-bahan semua sama rata. Ini penting tau! Sebab bila semua bahan sejuk dari peti sejuk, kek tak akan naik cantik. Lagi satu, bila bakar kek, guna teknik water bath. Teknik ni akan bantu kek kekal lembut dan gebu. Jangan lupa, jangan buka pintu oven masa proses memasak, nanti kek tak akan naik. So, jangan risau, ikut je tips ni, confirm kek keju Jepun korang akan jadi the bomb!

Review Bagus

On Sale

Ecowin Ceramics Non Stick Pan
Ecowin Ceramics Non Stick Frying Ceramic Coating Pan

On Sale

Ecowin Ceramics Non Stick Pan

Ada banyak pilihan saiz

Shopee App Logo
Lazada App Logo

Harga dari

RM50
Resipi ini dalam kategori:
Peralatan Memasak:

Share Resipi Ini :

Review Panas!
Tips & Petua Menarik
Resipi Popular
Resipi Sambal & Pencicah