Resepi Air Asam Ikan Bakar
Simple
Air Asam Sedap Untuk Ikan Bakar

Resepi Air Asam Ikan Bakar (Simple & Sedap)

Rating Resipi
5/5
Level:
Mudah
Jumlah Bahan:
9 bahan
Hidangan Untuk:
4 orang
Level:
Mudah
Jumlah Bahan:
9 bahan
Hidangan Untuk:
4 orang

Tak kira sama ada makan ikan bakar, sotong bakar, ayam bakar tak pun udang bakar, air asam memang wajib ada sekali. Sekali buat tu, buat lebih sikit boleh simpan untuk makan lain kali kan? Sesak-sesak tak tau nak masak apa nanti, goreng ikan tak pun goreng tempe pun sedap jugak makan dengan air asam ni. So hari ni kita nak try resepi air asam yang simple, tapi padu! Ok jom tengok bahan.

Share Resipi Ini :

Bahan Utama Air Asam Ikan Bakar

1.
2 biji bawang merah
2.
1 biji bawang besar Holland
3.
1 biji tomato
4.
3 ulas bawang putih
5.
2 inci belacan
6.
1 biji lemon (Perah jusnya. Asingkan biji. Ambil sekali sari buah.)
7.
3 tangkai cili padi hijau
8.
3 tangkai cili padi merah
9.
Segenggam besar asam jawa + 1 1/2 gelas air
Aksesori Dapur Murah
Murah
Kitchen Heat-Resistant Spatula
Kitchen Heat-Resistant Spatula
Popular
12 Grids Eggs Storage Box
12 Grids Eggs Storage Box
Murah
Hodekt Electric Hand Mixer
Hodekt Electric Hand Mixer
Stainless Steel Colander Basket
Stainless Steel Colander Basket

Cara Buat Air Asam Ikan Bakar (Simple & Sedap)

1.

Potong kesemua bahan-bahan di atas (saiz potongan untuk dimasukkan ke dalam blender) kecuali belacan.

2.

Untuk Belacan, bakar atas api atau kuali non-stick.

3.

Masukkan semua bahan tadi dalam pengisar. Tambahkan sekali 1 1/2 gelas air asam jawa. (Segenggam besar asam jawa + 1 1/2 gelas air) *Ikut kepekatan yang diingini

4.

Masukkan juga 1 sudu besar garam bukit dan 1/2 sudu besar gula perang. Kemudian kisar selumatnya.

5.

Selepas dikisar, masukkan stok air asam ke dalam bekas kedap udara. Simpan dalam peti.

6.

Cara hidangan untuk kesegaran berpanjangan - Ambil beberapa sudu besar stok air asam. Masukkan dalam mangkuk. Tambahkan potongan bawang merah, tomato dan cili padi. Sedia dihidangkan

Baca Juga :

Tips Memasak

Untuk kelainan rasa air asam versi Thai, boleh juga masukkan hirisan daun ketumbar dan bunga kantan.

Jika ingin tambahkan sekali hirisan lemon, kawan perlu terus menikmati air asam. Tak boleh biar lama. Sebab pahit kulit lemon akan merosakkan rasa air asam.

Best Selling

On Sale

Jeetee Non Stick Granite Frying Pan (24cm)
JEETEE Non Stick Granite Frying Pan 24cm

On Sale

Jeetee Non Stick Granite Frying Pan (24cm)

Teknologi Kuali Non-Stick German (5mm coating)

Shopee App Logo
Lazada App Logo

Harga dari

RM59
Best Selling

On Sale

Cosmic Cookware Xeradur 2 Non-Stick Ceramic Pan (28cm)
Cosmic Cookware Xeradur 2 Non-Stick Ceramic Pan (28cm)

On Sale

Cosmic Cookware Xeradur 2 Non-Stick Ceramic Pan (28cm)

Swiss-certified Ceramic Coating

Shopee App Logo

Harga dari

RM159
Resipi ini dalam kategori:
Peralatan Memasak:

Share Resipi Ini :

Review Panas!
Tips & Petua Menarik
Resipi Popular
Resipi Sambal & Pencicah